Voluntarii vaccinați cu Sputnik V au dezvoltat la fel de mulți anticorpi împotriva coronavirusului precum pacienții care s-a vindecat fără a fi imunizați. Celulele T, responsabile pentru răspunsul sistemului imunitar la virusuri, au reacționat în termen de patru săptămâni, conform studiului publicat în revista medicală The Lancet și preluat de CNN.

Dintr-un total de 76 de participanți la studiu, jumătate au prezentat febră, iar 42% dureri de cap. Din totalul subiecților, aproximativ un sfert au trecut prin stări de slăbiciune, iar alt sfert a suferit dureri asociate. Însă aceste efecte secundare au fost blânde. 

Săptămâna trecută, Rusia a atras criticile comunității internaționale pentru că a ales să nu mai termine ultima fază clinică de testare, preferând să treacă la faza de testare în masă, pe un eșantion de 40 de mii de voluntari.

Comunitatea științifică a comentat rapid rezultatele acestui studiu. Pe lângă aprecierea semnalelor pozitive, a avertizat că este nevoie de o fază de evaluare clinică mai largă pentru a trage concluzii solide.

Sputnik V este dezvoltat de Institutul Gamaleya și constă în două doze bazate pe virusuri modificate genetic în laborator (adenovirusuri), care nu se reproduc și nu provoacă infecții. Ele poartă amprenta virusului original și antrenează sistemul imunitar al organismului. Prima doză este bazată pe Adenovirusul Ad26 (tulpina mai rară, folosit și în serul dezvoltat de Oxford) și a doua doză pe Ad5, la care o bună parte a populației lumii are imunitate.

Sursa: CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday