Studiu. Unul dintre cei mai mari ghețari din Antarctica, de dimensiuni comparabile cu cele ale României, se topește mai repede decât au anticipat cercetătorii. S-ar putea desprinde de Antarctica, ceea ce ar accelera topirea gheții pe toată partea de vest a continentului de la Polul Sud.

Poreclit Doomsday (Judecata de Apoi), ghețarul Thwaites este urmărit de climatologi de câteva decenii, care consideră că apa rezultată din topirea sa, numai în ultimii 40 de ani, a asigurat 4% din creșterea totală a nivelului oceanului planetar.

Acum, cercetătorii au trimis pentru prima dată un submarin robotic, pentru a-i măsura temperatura, conținutul de oxigen și salinitatea curenților oceanici care curg pe sub ghețar și pentru a putea determina puterea forțelor care încă îl mai țin înainte de a se sparge. 

Măsurătorile efectuate de submarin au arătat că ghețarul de 192 de mii de kilometri pătrați (România are o suprafață de 238 de mii de kilometri pătrați) se topește mai repede decât estimările, din cauza unui curent de apă caldă care curge dinspre est, fapt ce contribuie și la slăbirea mai multor “porțiuni de fixare”, unde ghețarul este agățat de sol.

Problema este că această apă caldă intră în contact direct și cu partea inferioară a raftului de gheață, în punctul de întâlnirii dintre limba de gheață și fundul mării”, a spus co-autorul studiului, Alastair Graham, profesor asociat de oceanografie geologică la Universitatea din Florida de Sud. 

Fiind unul dintre ghețarii cu cea mai rapidă topire din Antarctica, ghețarul Thwaites, a pierdut aproximativ 595 miliarde de tone de gheață începând cu anii 1980, contribuind la o creștere de 4% a nivelului mărilor. O eventuală topire a ghețarului Thwaites ar accelera și topirea restului Antarcticii de Vest, un fenomen catastrofal care ar ridica cu până la trei metri nivelul oceanului planetar.

Folosim cookies