Conform cercetării, pacienții produc molecule numite „autoanticorpi” similari cu cei dezvoltați de pacienții cu lupus și artrită reumatoidă, care țintesc structura genetică a celulei, în loc de virus. 

Acest răspuns imun greșit poate agrava cazurile severe de Covid-19. Constatările au implicații importante pentru tratament: folosind testele existente care pot detecta autoanticorpii, medicii ar putea identifica pacienții care ar avea nevoie de tratamentele similare celor utilizate pentru lupus și artrita reumatoidă. Nu există nici un remediu pentru aceste boli, dar unele tratamente scad frecvența și severitatea lor.

Studiul, derulat pe 52 de pacienți din Atlanta (cazuri severe de coronavirus) poate ajuta la găsirea unei explicații pentru pacienții care continuă să prezinte simptome mult timp după ce virusul a părăsit corpul lor. 

Context. Infecțiile virale determină moartea celulelor umane infectate. În perioada de infecție severă, acestea pot afecta organismul. Când se întâmplă acest lucru, ADN-ul uman este expus. În răspunsul tipic la un virus, celulele cunoscute sub numele de celule imune B produc anticorpi care recunosc bucăți de ARN viral din virus și se blochează pe ele, pentru a-i încetini răspândirea. Dar, în condiții precum lupusul, unele celule B nu învață niciodată să facă acest lucru și produc în schimb autoanticorpi pe resturile de ADN din celulele umane moarte, confundându-le cu virusul – intrus. Cercetarea sugerează că ceva similar se poate întâmpla la pacienții cu Covid-19.

Studiul condus de Matthew Woodruff, imunolog la Universitatea Emory din Atlanta nu a fost publicat deocamdată într-o revistă de specialitate. Alți experți au spus însă că cercetătorii care semnează articolul științific sunt cunoscuți pentru munca lor și că descoperirile nu sunt neașteptate, deoarece alte boli virale declanșează și autoanticorpi. „Nu sunt surprins, dar este interesant de văzut că se întâmplă cu adevărat”, a spus Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale. 

Unii dintre autoanticorpii identificați de cercetători în cadrul studiului sunt asociați cu probleme ale fluxului sanguin, a remarcat Ann Marshak-Rothstein, imunolog și expert în lupus la Universitatea din Massachusetts. „Este foarte posibil ca unele dintre problemele de coagulare pe care le vedeți la pacienții cu Covid-19 să fie conduse de acest tip de complexe imune”, a spus ea.

Având în vedere ușurința testării pentru autoanticorpi, ar putea deveni în curând clar dacă anticorpii au fost identificați doar pentru că cercetătorii au căutat și analizat punctual problema sau dacă reprezintă o alterare permanentă a sistemului imunitar.

Sursa: New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday