Un studiu realizat de Universitatea Stanford arată că industrializarea, urbanizarea, schimbarea dietei, utilizarea excesivă a antibioticelor, schimbările climatice şi, implicit temperaturile ridicate, inundațiile și incendiille, amplifică dificultățile cu care se confruntă sistemul imunitar uman, deoarece este expus la tot mai mulţi factori destabilizatori. Alergiile respiratorii şi alimentare, astmul și eczemele se află în creştere, la nivel mondial, încă din ultimii 50 de ani.

Cercetarea relevă că celulele imunitare sunt copleșite de viața modernă – de cantitatea mai mare de polen din aer, de substanțele chimice din produse, de particulele provenite prin arderea combustibililor. Oamenii pot dezvolta alergii inclusiv la animalele de companie. Sistemele imunitare luptă să țină pasul cu schimbările din ultimii 200 de ani.

O problemă cheie în tratarea mai eficientă sau chiar prevenirea alergiilor este faptul că specialiştii nu au încă o explicaţie pentru modul în care sistemul imunitar învaţă să tolereze toţi factorii cu care intră în contact, se arată în studiu. De asemenea, în secolul trecut, alergiile au fost o afecţiune în mare parte ignorată, cu extrem de puţine fonduri alocate cercetării acesteia, în ciuda numărului tot mai mare de suferinzi din SUA și Europa. În 1980, arată studiul Stanford, existau doar aproximativ 40 de cercetători specializați în alergii.

Doar în SUA, îngrijirea copiilor cu alergii alimentare costă familiile aproximativ 24,8 miliarde de dolari anual (4.184 de dolari pe an pentru fiecare copil). Costurile medicale directe – acele cheltuieli care constau în vizite la medic, situații de urgență și spitalizări – reprezintă doar 4,3 miliarde de dolari, conform estimărilor. În plus, a avea un copil cu alergie alimentară crește costul anual al creșterii unui copil cu aproximativ 30%.

Studiile din prezent arată cum traiul în apropierea drumurilor principale și a stațiilor de autobuz în copilărie poate duce la un risc mult mai mare de apariție a alergiilor respiratorii și astmului. De asemenea, contrar recomandărilor din trecut, expunerea timpurie la anumite microorganisme, precum bacteriile “bune” din praful de la ţară, poate avea un efect preventiv în unele cazuri, explică specialiștii. În mod asemănător, pe baza unor studii recente, se recomandă oferirea unor cantități mici de alergeni (alune, soia) sugarilor. 

Cercetarea conchide prin a sublinia importanța finanţării cercetărilor din domeniul alergiilor, în special în contextul în care specialiştii se aşteaptă ca patru miliarde de oameni (50% din populaţia globală) să dezvolte această afecţiune în următorul deceniu. Astfel, prin dobândirea mai multor cunoştinţe legate de acest domeniu, ar putea fi prevenite sau chiar tratate multe alte afecțiuni legate de sistemul imunitar, precum bolile autoimune, ca Lupus sau boala Crohn. Mai mult, arată studiul, valorificarea puterii celulelor imunitare ar putea duce la prevenirea cancerului și la limitarea efectelor pe care le au virusurile invazive și bacteriile dăunătoare.

Studiu integral la The Guardian

Sursa foto: Robert Kneschke | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday