Studiul, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), arată cum coronavirusul a generat o rată mare a mortalității în Statele Unite. 

Se estimează că speranța de viață s-a redus în general în 2020 cu 1,13 ani (ajungând la 77,48 ani), iar în rândul populațiilor latino și a afro-americane este de 3 până la 4 ori mai mare decât pentru populația caucaziană. Este cel mai mare declin al speranței de viață din ultimii 40 de ani și aduce speranța de viață la cel mai scăzut nivel din 2003.

În consecință, se așteaptă ca pandemia să aducă un regres de peste 10 ani în reducerea decalajului speranței de viață dintre structurile rasiale. O scădere poate persista și după 2020, din cauza mortalității continue a COVID-19 și a impactului pe termen lung al pandemiei asupra sănătății, sistemului social și asupra economiei.

Speranța de viață din SUA a scăzut cu 0,1 ani în 2015, 2016 și 2017 –  tendință care a fost atribuită creșterilor “deceselor disperării”, provocate de supradoze de droguri și sinucideri. Noul declin estimat datorat COVID-19 este de 10 ori mai mare.

Deși vaccinurile anticoronavirus pot reduce semnificativ transmiterea virusului în acest an, cercetătorii anticipează că speranța de viață nu va înregistra creștere imediată, în 2021. SUA se confruntă în prezent cu mai multe decese zilnice provocate de COVID-19, decât în oricare alt moment al pandemiei. Coronavirusul a provocat moartea a aproape 395 de mii de americani până în prezent, potrivit Centrului Național de Prevenire și Control al Bolilor.

Surse alternative: PNAS, LiveScience.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday