Studiu. Sistemul imunitar al unor persoane sănătoase poate prezenta anticorpi pentru COVID-19. Cercetător: Aproape fiecare om a luat contact la un moment dat cu un coronavirus. Anticorpii dezvoltați atunci „se reactivează”.

În cadrul studiului condus de cercetători germani și britanici au fost selectați 68 de germani testați negativ pentru coronavirus. 35% dintre ei aveau deja dezvoltate în sânge celule T, care ar trebui să apară în momentul în care sistemul imunitar se luptă cu o infecție, potrivit studiului publicat în Revista Nature și citat de CNN News.

Acest răspuns, cunoscut drept „reactivare încrucișată”, se traduce ca o acțiune a unui agent în altă situație decât cea așteptată. El sugerează că organismul a avut experiențe anterioare cu infecții similare coronavirusurilor, iar acum folosește acele „memorii” pentru a fi pregătit de o nouă infecție.

Dr. Amesh Adalja, profesor senior la Universitatea Johns Hopkins – SUA, a explicat că „Noul coronavirus (SARS-CoV-2) este al șaptelea descoperit care afectează omul. Dintre acestea, patru sunt responsabile pentru un sfert dintre răcelile obișnuite. Aproape fiecare om de pe planetă a luat la un moment dat contact cu un coronavirus. Dacă ne gândim și că ei se întorc în familii, sunt șanse mari să se dezvolte această reactivare încrucișată”.

Profesorul cere, însă, investigații suplimentare: „Știm, de exemplu, că tinerii și copiii sunt mai feriți în fața coronavirusului. Ipotetic, putem vorbi despre faptul că aceștia au mai multe celule T preexistente în organism, față de persoanele mai în vârstă. Este clar, însă, că prezența acestor celule nu împiedică oamenii să se infecteze. Dar pot influența și severitatea bolii?”

Sursa: CNN News, Revista Nature.

Citește și: Studiu. Coronavirusul afectează întreg organismul, nu doar plămânii și căile respiratorii.

Folosim cookies