O echipă de cercetători din cadrul Centrului German de Cercetare pentru Alergii și Mediu, alături de prof. Dr. Jeroen Buters au realizat un studiu pentru a testa eficacitatea purificatoarelor de aer Philips în aerul din casă.

Studiul a urmărit performanța purificatoarelor de aer Philips în îndepărtarea alergenilor HDM (particulele fecale ale acarienilor de praf)  și a altor fracțiuni de particule în suspensie (PM) din aerul înconjurător din 22 de case din München, Germania. Particulele HDM reprezintă principala sursă de alergeni prezenți în interiorul casei, acestea transformându-se ulterior în particule în suspensie.

Pe lângă faptul că sunt purtătoare a mai multor tipuri de alergeni, particulele în suspensie sunt cunoscute și pentru o gamă largă de efecte negative asupra sănătății, care afectează atât sistemul respirator, cât și sistemul cardiovascular.

Studiul a fost realizat pe baza unui experiment, astfel: după perturbarea particulelor de praf din pat, un număr considerabil de acarieni, aeroalergeni, particule în suspensie și particule ultrafine a fost măsurat cu și fără purificatorul de aer Philips, pentru a determina performanța dispozitivului de îndepărtare a particulelor în casele celor 22 de participanți la studiu.

În urma măsurătorilor, realizate recent, concluziile preliminare indică faptul că atât alergenii acarieni, cât și particulele în suspensie, printre care particulele ultrafine, PM1, PM 2.5 și PM 10 sunt reduse în mod eficient cu ajutorul purificatoarelor de aer. Cu cât sunt mai puține substanțe nocive în aer, cu atât este mai mică cantitatea inhalată în mod direct de către cei care își petrec timpul în spațiul respectiv.

Analiza detaliată a tuturor datelor colectate în timpul studiului este în curs de desfășurare, iar rezultatele finale vor fi publicate până la finalul anului într-o publicație științifică.

„Acesta este cel mai cuprinzător studiu care arată că purificatoarele de aer portabile pot reduce HDM aerian și alți alergeni cu diferite dimensiuni ale fracțiunii particulelor din case,” afirmă Prof. Dr. Buters, director adjunct al Centrului German de Cercetare pentru Alergii și Mediu din München, Germania.

“Amploarea fenomenului alergic a crescut foarte mult şi în ţara noastră, cei mai afectaţi fiind copiii, adolescenţii şi tinerii. Pe lângă alergenii din exterior, există şi alergeni în interiorul casei, ambientul în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului. Cei mai comuni alergeni de la interior sunt acarienii din praful de casă, care sunt frecvent implicaţi în patologia rinitei alergice, dar şi a astmului şi a conjunctivitei alergice, sporii de mucegai şi epiteliile de animale. Pentru a reduce simptomatologia alergică, trebuie să minimizăm expunerea la alergenii de interior, să asigurăm aerisirea adecvată, filtrarea aerului, aspirarea, precum şi îndepărtarea surselor de praf”, spune doctor Brînduşa Petruţescu, medic primar alergologie şi imunologie clinică.

Centrul este parte a Universității Tehnice din München (UTM), a Centrului German de Cercetare pentru Sănătatea Mediului și a Centrului German de Cercetare a Plămânului. Obiectivele ZAUM constau în promovarea cercetării bolilor alergice, în vederea obținerii informaților mecaniciste asupra bolii, precum și evoluțiile terapeutice – pentru a putea oferi o îngrijire mai bună pacientului sau chiar pentru a preveni apariția bolilor alergice.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday