Studiu. Poluarea afectează balenele albastre mult mai mult decât credeau cercetătorii până acum. Cel mai mare animal din lume ingerează până la zece milioane de particule de microplastic zilnic.

Un studiu publicat în revista Nature Communications și coordonat de cercetători din SUA a estimat cantitatea de microplastic ingerată de Balenele Albastre, după monitorizarea a 191 de exemplare de balene albastre, balene cu înotătoare și balene cu cocoașă care trăiesc în largul coastei Californiei.

Balenele s-au hrănit în mare parte la adâncimi cuprinse între 50 și 250 de metri, porțiune care găzduiește “cea mai mare concentrație de microplastic din coloana de apă”, a declarat pentru AFP Shirel Kahane-Rapport, cercetător la Universitatea de Stat din California și autor principal al studiului. Oamenii de știință au estimat apoi dimensiunea și numărul de “guri” zilnice pe care le filtrează balenele. În cel mai probabil scenariu, balenele albastre au ingerat până la 10 milioane de bucăți de microplastic pe zi. Astfel, pe parcursul întregului sezon de hrănire, care cuprinde între 90 până la 120 de zile, cantitatea înseamnă mai mult de un miliard de bucăți pe an. 

Cel mai mare animal din lume (Balena Albastră) devine astfel și cel mai mare consumator de deșeuri plastice de pe planetă, capabil să consume chiar și 44 kilograme pe zi, mai arată studiul. Studiul mai estimează că balenele cu cocoașă mănâncă aproximativ patru milioane de bucăți de microplastic pe zi. Constatara principală este că, practic, tot microplasticul consumat (99%) se află în krill și în peștii pe care îi mănâncă balenele (depinde de specia de balenă), mai degrabă decât în ​​apă. Particulele de plastic au dimensiuni similare cu alimentele pe care le mănâncă organismele mai mici.

Este îngrijorător pentru noi”, a spus Kahane-Rapport, pentru că și “oamenii mănâncă acea pradă. Mâncăm hamsii, sardine, cod și somon, iar krill-ul este baza lanțului trofic”. Cercetările anterioare au demonstrat că krill-ul consumă microplastic. 

Cercetătorii atrag atenția că există bazine oceanice mult mai poluate în lume decât coasta Californiei, inclusiv Marea Nordului, Marea Mediterană și apele din Asia de Sud-Est. “Balenele care se hrănesc în acele zone ar putea fi cu siguranță expuse unui risc mai mare decât în ​​largul coastei de aici, în vestul SUA”, a transmis dr. Matthew Savoca, de la Universitatea Stanford, care a făcut parte din echipa care a efectuat studiul.

Balenele ar putea fi afectate de microplastic și de substanțele chimice toxice pe care le transportă acesta, iar studiile anterioare au descoperit că în grăsimea lor au fost identificați contaminanți derivați din plastic. În afară de vânătoarea în exces din trecut, mamiferele se confruntă cu alte impacturi cauzate de om, cum ar fi poluarea cu zgomot. De-a lungul timpului, fragmente minuscule de plastic au fost găsite de la cele mai adânci oceane până la cei mai înalți munți, și chiar în interiorul organelor și sângelui uman.

Surse: Nature, The Guardian

Folosim cookies