Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv, implicați în studiu, au explicat că intensitatea ultrasunetelor emise de plante este generată de starea în care aceasta se află și de condițiile de mediu.

Concret, atunci când o plantă este îngrijită, se află la temperatura optimă și are destulă apă, transmite ultrasunete rar și la o intensitatea foarte mică, o dată pe oră. Atunci când plantele nu aveau apă sau când tulpina le era ruptă, volumul și frecvența ultrasunetelor creștea la 50 de sunete pe oră, putând fi auzită de la 3-5 metri distanță.

Specialiștii au explicat că sunetele încep să crească în intensitate după două zile în care planta nu mai are apă, atingând un maxim al ultrasunetelor transmise în ziua a cincea sau a șasea, urmând ca în zilele următoare acestea să scadă, pe măsură ce planta se ofilește. Studiul a fost făcut pe plante de roșie și tutun aflate în sere.

Ultrasunetele emise de plante au intensități cuprinse între 40 kHz și 80 kHz și nu pot fi auzite de oameni întrucât aceștia nu au capacitatea de a percepe sunete care depășesc 20 de kHz. Cercetătorii implicați în studiu au spus că următorul pas este analizarea modului în care alte plante și animalele răspund la aceste ultrasunete. Aceștia consideră că ar putea exista animale sau insecte ce pot afla, prin detectarea ultrasunetelor, dacă plantele pe care le folosesc pentru a se hrăni sunt destul de sănătoase.

Deși nu există dovezi că plantele ar încerca să comunice cu mediul înconjurător folosindu-se de ultrasunete, studiul poate contribui la constituirea unui sistem de irigații mai eficient. Cercetătorii cred că ar putea fi folosite microfoane sensibile care să îi ajute să detecteze sunetele emise de plante și să afle când acestea au nevoie de mai multă apă.

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit un sistem de inteligență artificială pentru a identifica exact planta care emite ultrasunete într-un anumit moment și motivul pentru care face acest lucru. Deși nu a fost extrem de precis, sistemul a putut demonstra că ultrasunetele transmise de plante conțin informații utile pentru celelalte organisme din jurul lor.

Totuși, nu a putut fi identificat exact modul exact în care aceste sunete se produc, dar cercetătorii consideră că apar în urma procesului de cavitație, prin care apa aflată în tulpinile plantelor se descompune, generând bule de aer.  

Surse: The Guardian, Cell Publication

Foto: Wanida Prapan | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday