Un studiu publicat în revista de sănătate Nature arată că „persoanele care s-au lăsat de fumat au de patru ori mai multe celule sănătoase față de cei care consumă tutun”. Oamenii de știință arată că plămânii unei persoane care s-a lăsat de fumat au șanse mari „să se regenereze”. Aceștia au observat că „celulele foștilor fumători au suferit un număr de mutații echivalent cu cele așteptat pentru persoanele care nu au fumat niciodată.”

Potrivit profesorilor care au condus studiul, renunțarea la fumat nu conduce doar la scăderea riscului deteriorării plămânilor, ci poate conduce la „reînnoirea în mod activ a mucoasei căilor aeriene. care conduce la protejarea sistemului respirator împtriva bolii”: „Fumatul de tutun provoacă apariția cancerului pulmonar. Fumul de țigară conține peste 60 de agenți cancerigeni, care afectează direct ADN-ul și-i provoacă mutații. O celulă poate suferi între 1.000 și 10 mii de mutații.”

Doctorul Peter Campbell, de la Institutul Wellcome Sanger, co-autor, arată că „Oamenii care au fumat timp de 30, 40 sau mai mulți ani îmi spun adesea că este prea târziu pentru a nu mai fuma – daunele au fost deja făcute. Ceea ce este atât de interesant în studiul nostru este că arată că nu este niciodată prea târziu să renunțăm – unele dintre persoanele din studiul nostru au fumat peste 15.000 de pachete de țigări de-a lungul vieții, dar în câțiva ani după ce au renunțat. căile respiratorii nu mai prezintă dovezi ale daunelor.

Studiul a fost condus de cercetători de la trei universități internaționale: Universiy College din Londra, Univeristy of Cambridge și Universitatea din Kyoto. Face parte dintr-un program finanțat cu 20 de milioane de lire sterline, o inițiativă a Cancer Research Marea Britanie.

Proiectul detectează „semnături” ale ADN-ului care indică daunele suferite, pentru a înțelege mai bine cauzele care conduc la apariția cancerului. Cercetătorii au analizat biopsiile pulmonare de la 16 persoane, inclusiv fumători, foști fumători, persoane care nu fumaseră niciodată și copii. Ei au secvențiat ADN-ul a 632 de celule individuale din aceste biopsii și au analizat modelul modificărilor genetice ale acestor celule pulmonare non-canceroase.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday