Numărul mare de ore de muncă a dus la 745.000 de decese cauzate de accident vascular cerebral și boli de inimă ischemice în 2016, o creștere de 29% față de datele din 2000, conform ultimelor informații ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale Organizației Internaționale a Muncii. Mai mult, numărul persoanelor care lucrează un număr ridicat de ore este în creștere și se ridică în prezent la 9% din populația totală la nivel global. Această tendință pune și mai multe persoane în pericol de invaliditate profesională și deces precoce.

Datele au fost analizate de către experți luând în calcul și schimbările sistemice aduse de pandemie. “COVID-19 a schimbat semnificativ modul în care lucrează mulți oameni. Telemunca a devenit norma în multe industrii, adesea estompând granițele dintre casă și muncă. În plus, multe companii au fost forțate să reducă operațiunile sau să închidă operațiunile pentru a economisi bani, iar persoanele care încă se află în câmpul muncii ajung să lucreze mai multe ore. Niciun loc de muncă nu merită riscul de accident vascular cerebral sau boli de inimă. Guvernele, angajatorii și lucrătorii trebuie să colaboreze pentru a conveni asupra limitelor pentru a proteja sănătatea lucrătorilor”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Într-o primă analiză globală a pierderii de vieți și probleme de sănătate asociate cu orele de muncă, OMS și OIM estimează că, în 2016, 398.000 de persoane au murit din cauza accidentului vascular cerebral și 347.000 din cauza bolilor de inimă ca urmare a faptului că au lucrat cel puțin 55 de ore pe săptămână. Între 2000 și 2016, numărul deceselor cauzate de bolile de inimă din cauza orelor lungi de muncă a crescut cu 42%, iar din cauza accidentului vascular cerebral cu 19%.

Aproape trei sferturi dintre decese au avut loc în rândul bărbaților, problemele fiind mai ales întâlnite la la persoanele care trăiesc în regiunile Pacificului de Vest și Asia de Sud-Est și la lucrătorii de vârstă mijlocie sau mai în vârstă. Cele mai multe decese înregistrate au fost în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani, care au lucrat timp de 55 de ore sau mai mult pe săptămână între 45 și 74 de ani.

Studiul concluzionează că munca de 55 sau mai multe ore pe săptămână este asociată cu un risc estimat de 35% mai mare pentru accident vascular cerebral și cu 17% mai mare pentru bolile cardiace ischemice, față de datele pentru 35-40 de ore de muncă pe săptămână.

Potrivit celor două instituții, autoritățile, angajatorii și lucrătorii pot întreprinde următoarele acțiuni pentru a proteja sănătatea angajaților:

  • guvernele pot introduce, implementa și aplica legile, reglementările și politicile care interzic orele suplimentare obligatorii și asigură limite maxime ale timpului de lucru;
  • acordurile bipartite sau colective de negocieri între angajatori și asociațiile de muncitori pot fi negociate pentru ca timpul de lucru să fie mai flexibil, stabilind un număr maxim de ore de lucru;
  • angajații ar putea împărți programul de lucru pentru a se asigura că numărul de ore lucrate nu urcă peste 55 pe săptămână. 

Sursă: OMS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday