Studiu. Perfuziile cu celule stem întăresc răspunsul sistemului imunitar în fața coronavirusului și scad semnificativ riscul de deces în cazul pacienților grav bolnavi.

O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină Miller a Universității din Miami a studiat efectul infuziilor cu celule stem mezenchimale (CSM), recoltate din cordonul ombilical, asupra pacienților grav bolnavi cu coronavirus. Acest tip de celule are mai multe roluri: combate procesele inflamatorii și ajută la repararea țesuturilor. 

Un grup de 24 de persoane a primit fie câte două perfuzii în interval de trei zile, fie un placebo, pentru a se observa efectele în cazul primului grup. Concret, pacienților le-au fost perfuzate două doze de câte 100 de milioane de celule în sânge, care au ajuns în final în plămâni. Rezultatele au arătat că în cazul primului grup, speranța de supraviețuire în fața SARS-Cov-2 a fost de 91% la o lună după administrarea tratamentului. În cazul celuilalt grup, procentul a fost de 42%. 80% dintre persoanele tratate cu infuzii s-au externat în cel mult 30 de zile, față de numai 37% dintre cele din grupul de control.

Este ca și cum am trimite o armă inteligentă în plămâni, care restabilește răspunsul imun normal în fața complicațiilor care amenință viața” spune Camillo Ricordi, coordonatorul studiului 

Giacomo Lanzoni, co-autor, a declarat la rându-i că ”Tratamentul inhibă clar furtuna de citokine, un efect grav provocat de coronavirusul care provoacă boala COVID-19. Este revoluționar nu numai pentru coronavirus, cât și pentru alte boli caracterizate prin răspunsuri imune hiperinflamatorii, cum ar fi diabetul de tip 1”.

Rezultate similare au fost obținute și de echipe din China și Israel, care au studiat încă de la începutul pandemiei efectul CSM în fața bolii, dar au fost întâmpinate cu scepticism, din cauza faptului că nu au avut și grupuri placebo.

Surse alternative: SciTechDailyStem Cells Journal.

Sursa foto: Marcelo Leal//Unsplash.

Folosim cookies