Potrivit unui studiu publicat în prestigioasa revistă medicală britanică The Lancet, 49,7% dintre pacienții care au fost spitalizați cu Covid suferă încă de cel puțin un simptom persistent, cel mai adesea oboseală sau slăbiciune musculară, la 12 luni după externare. Ponderea pacienților care prezintă cel puțin un simptom la șase luni de la vindecare este de a 68%. O treime dintre pacienți încă se confruntă cu dificultăți de respirație la un an după diagnosticare.

De asemenea, cercetarea arată că suferă de oboseală sau slăbiciune musculară persistentă cu 43% mai multe femei decât bărbații și, totodată, de două ori mai multe sunt susceptibile de a fi diagnosticate cu anxietate sau depresie. Printre simptome se mai numără dureri în piept, palpitații, pierderea apetitului, pierderea în greutate, iritații ale pielii, confuzie, halucinații, cheaguri de sânge în plămâni. Însă 88% dintre pacienții care au lucrat înainte de face Covid, au revenit la locul de muncă un an mai târziu.

”Fără tratamente dovedite sau chiar protocoale de recuperare, efectele secundare ale infectării, denumită ”Covid îndelungat”, afectează capacitatea oamenilor de a-și relua viața normală și capacitatea de a lucra”, notează The Lancet.

Studiul a fost efectuat pe 1270 de persoane spitalizate cu Covid în perioada ianuarie-mai 2020 în Wuhan, China, primul oraș afectat de pandemia care a determinat de atunci infectarea a 214 milioane de oameni din întreaga lume și decesele a peste 4 milioane.

Sursă alternativă: France 24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday