Potrivit studiului (făcut de Universitatea din Liverpool), rata de deces este dublă în cazul persoanelor care au dezvoltat complicații post-Covid, iar numărul celor ajunse la ATI a fost de șapte ori mai mare decât al pacienților infectați dar care nu au avut organele interne afectate.

Leziunile renale au fost cele mai frecvente (24,3%), urmate de problemele pulmonare (18,4%) și de complicațiile cardiace (12,3%). Cercetătorii spun că aceste complicații sunt diferite de simptomele de Covid pe termen lung, dezvoltate de persoanele care au avut virusul, dar care nu au avut nevoie de îngrijiri spitalicești.

Studiul a constatat că au fost afectate chiar și persoanele tinere, sănătoase anterior infectării, 27% dintre cei cu vârsta între 19 și 29 de ani și 37% dintre cei din categoria 30 – 39 de ani dezvoltând cel puțin o complicație. Aproximativ jumătate dintre aceștia au fost atât de grav afectați încât nu au putut să se îngrijească singuri după vindecarea de Covid și externarea din spital.

Studiul acoperă perioada 17 ianuarie – 4 august 2020, înainte să apară noile variante ale coronavirusului dar și vaccinurile, care au fost disponibile din decembrie.

Autorii studiului spun că acesta contrazice afirmațiile potrivit cărora Covid-19 este periculos doar pentru persoanele cu comorbidități și pentru cele în vârstă. Dintre cele 73.197 de cazuri prinse în studiu, 23.092 (aproape unul din trei) au murit. Au existat complicații în 50% din cazuri, inclusiv la 44% dintre persoanele care au supraviețuit. Studiul a fost publicat de prestigioasa revistă The Lancet.

Sursă alternativă: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday