Munții Himalaya sunt denumiți și al treilea pol, deoarece dețin a treia cea mai mare cantitate de gheață din lume, după Antarctica și Arctica. Topirea acesteia amenință agricultura și aprovizionarea cu apă pentru milioane de oameni din Asia de Sud, se arată în noul studiu, și va contribui la creșterea nivelului mării, care amenință comunitățile de coastă din întreaga lume.

Cercetarea, publicată luni în jurnalul Scientific Reports, a constatat că pierderea în masă a gheții din aproape 15 mii de calote de gheață din Himalaya este deosebit de rapidă în comparație cu alte părți ale lumii. Ghețarii din Himalaya și-au pierdut aproximativ 40% din suprafață în ultimele câteva sute de ani, sau aproximativ 390 până la 586 de kilometri cubi de gheață – suficient pentru a ridica nivelul mării în toată lumea cu până la 1,4 milimetri.

Există un consens științific că schimbările climatice provocate de om au dus la topirea accelerată a ghețarilor și la creșterea temperaturii oceanelor din întreaga lume. Dar și musonul din Asia de Sud ar fi putut juca un rol în topirea gheții din Himalaya, au spus cercetătorii. Se estimează că nivelul mării, la nivel global, va crește între 60 și 180 de centimetri până în 2.100, conform datelor NASA. Oamenii de știință au avertizat că, dacă încălzirea globală atinge aproximativ 3 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, nivelul mării va crește “periculos”. Temperatura Pământului a crescut deja cu peste 1 grad Celsius față de acea perioadă.

Sursă alternativă: CNBC

Foto: Patrick Poendl | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday