Pe o scală de la 1 la 10, unde 10 înseamnă încredere deplină, nivelul general al încrederii în UE a crescut de la 4,6 în aprilie la 5,1 în iulie. În același interval de timp, încrederea respondenților în guvernul din țara lor a scăzut de la 4,8 la 4,6.

În România, încrederea în guvern a scăzut de la 3,8 la 3,5 puncte, dar cea în UE a crescut de la 4,5 la 5,2.

În Italia și Spania, unele dintre cele mai afectate țări membre UE de criza sanitară, nivelul de încredere a crescut cel mai mult: de la 4,1 la 5,2 în Spania, respectiv de la 4 la 5,1 în Italia.

La polul opus se află Danemarca, Regatul Țărilor de Jos (Olanda) și Suedia, un grup de țări mai reticente în privința alocărilor financiare ale UE, ca răspuns la criza COVID.

Spania, Franța și Luxemburg au fost singurele țări în care gradul de încredere a crescut atât față de propriul guvern, cât și față de instituțiile europene.

Studiul arată că gradul de încredere este mai ridicat în rândul respondenților care au primit sprijin financiar (în orice formă) de la UE, decât în rândul celor care au aplicat pentru un supliment care nu a fost aprobat. Altă concluzie arată că tinerii au fost mai mult afectați de restricțiile de mișcare decât de evoluția situației lor financiare. 

Eurofund este o agenție a Uniunii Europene care cercetează politicile sociale, ale mediului muncii și cele legate de procesul de ocupare a forței de muncă. Studiul a fost desfășurat în perioada aprilie – iulie, pe 91.753 de cetățeni din UE.

Surse alternative: Studiu Eurofound, Politico.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday