Studiu. Efectele dioxidului de carbon din atmosferă asupra sistemelor meteorologice sunt probabil ireversibile. Doar reducerea drastică a CO2 ar putea diminua evoluția negativă a schimbărilor climatice.

Potrivit unui nou studiu publicat în Nature Climate Change, problema schimbărilor climatice este amplă și probabil ireversibilă, încât chiar și reducerea drastică a nivelurilor de dioxid de carbon din atmosferă nu va fi suficientă pentru ca sistemele meteorologice să-și reia ciclurile clasice. Totuși, cercetarea sugerează că se pot stopa încă efectele grave.

Cercetătorii au observat că, pe măsură ce nivelurile de CO2 au început să scadă, zona de convergență intertropicală (ITCZ), responsabilă pentru 32% din precipitațiile globale, se deplasează spre sud, creând premisele perfecte pentru fenomene în stilul uraganului El Niño.

Pe măsură ce zona de convergență intertropicală ​​se schimbă, poate avea efecte semnificative și de anvergură, precum modificarea circulației atmosferice pentru întreaga planetă (începând cu aerul cald care se ridică la ecuator). Ceea ce au descoperit cercetătorii este că ITCZ ​​va rămâne probabil în emisfera sudică după o creștere a CO2, chiar dacă nivelurile vor scădea ulterior. În timp ce emisfera nordică s-ar răci odată cu scăderea dioxidului de carbon atmosferic, se prevede că emisfera sudică va rămâne caldă, similară cu modelele meteorologice experimentate în anii de manifestației ai El Niño.

În unele părți ale lumii, schimbările climatice ar fi putea deveni permanente, chiar dacă nivelurile de CO2 ar scădea, arată cele mai recente date. S-a demonstrat că America de Nord și de Sud au o creștere cu 15% a precipitațiilor, de exemplu, riscând mai multe inundații chiar și după ce nivelurile de CO2 au scăzut semnificativ.

Între timp, zona Sahel, care include zona de la deșertul Sahara la regiunea de savană Sudan, a cunoscut o scădere cu 20% a precipitațiilor anuale, ceea ce ar putea duce la o deșertificare suplimentară. “Gazele cu efect de seră deja emise au efecte de durată asupra planetei, așa că trebuie să recunoaștem impactul lor pe termen lung, precum și efectul lor imediat asupra schimbărilor climatice”, a precizat unul dintre cercetători.

Studiul subliniază că aceste schimbări ireversibile ale sistemelor meteorologice trebuie să fie luate în considerare în planificarea schimbărilor climatice, alături de predicțiile despre temperaturi și precipitații la scară globală.

Sursă: Sciencealert.

Sursă foto: Tom Linster | Dreamstime.com

Folosim cookies