Cu ajutorul algoritmilor de învățare (machine learning), cercetătorii au analizat activitatea a peste 3.000 de companii furnizoare de energei din întreaga lume, în ultimii 20 de ani. Rezultatele au arătat că doar 10% dintre acestea s-au grăbit să-și dezvolte infrastructura „verde”, în detrimentul celei tradiționale, pe combustibili fosili.

Studiul, publicat recent în Revista Nature, arată că chiar și acele companii care investesc în „energia verde” cheltuiesc în continuare mai mult pentru a produce energie din cărbune sau gaze naturale.

În Uniunea Europeană și în Marea Britanie s-a ajuns anul trecut la o pondere de 40% energie verde (solară sau eoliană) în totalul energiei produse. Dar este vorba de energia produsă, nu de energia consumată, care poate fi și importată din surse mai puțin ecologice. Pe măsură ce această pondere a crescut, la nivelul Europei, se observă că în instalațiile eoliene sau solare au investit mai mult producătorii independenți decât furnizorii tradiționali de energie sau companiile de utilități, inclusiv cele guvernamentale, arată studiul.

Galina Alova, cercetătoare la Universitatea Oxford, arată că un astfel de trend nu produce rezultatele necesare: „Companiile fac ceva, dar nu suficient. Nu fac tranziția către sursele regenerabile, ci prioritizează producția din resurse fosile”. Concluzia generală a studiului: companiile de utilități mai mult împiedică tranziția către sursele regenerabile.

Surse: BBC, Revista Nature.

Sursa foto: Al3xanderD//Pixabay.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday