Cercetarea, demarată de Vox.eu și Centrul pentru Cercetare și Politici Economice (CEPR), arată că 15 dintre cele 27 de țări ale UE înregistrează procente peste media UE, Luxemburg fiind pe prima poziție. Doar România și Slovacia nu depășesc 30%. Mai exact, din 5,57 milioane de angajaţi români, doar 1,5 milioane pot, teoretic, să lucreze de acasă.

Studiul exclude locurile de muncă ce prin definiție nu pot fi desfășurate de acasă. Sunt incluși aici cei care manipulează obiecte și marfă, cei care inspectează și verifică anumite echipamente, șoferii sau cei care folosesc la locul de muncă vehicule speciale pentru activitatea respectivă.

40% dintre locuitorii orașelor sunt angajați în funcții care le permit telemunca, față de numai 30% din totalul celor care locuiesc în mediul rural. De altfel, la nivelul anului trecut (deci înainte de pandemie), numai una din 20 de persoane angajate în UE lucra, cu regularitate, de acasă, cifrele fiind constante în ultimii zece ani.

Studiul mai arată că, la nivel european, 66% dintre absolvenţii de studii superioare pot presta telemuncă, în timp ce doar 10% dintre angajaţii cu nivel redus de educaţie o pot face. Cercetarea a fost făcută pentru un număr de peste 130 de ocupații.

Studiul integral poate fi citit aici

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday