Optimismul din economia românească a scăzut în această toamnă, se arată în studiul Confidex, realizat în 450 de companii românești (dintre care 75% cu peste un milion de euro cifră de afaceri). Gradul de încredere al managerilor români în economie rămâne constant la 41 din 100 de puncte. 

Studiul mai arată că:

  • Oamenii de afaceri cred că revenirea din criză va fi mai lungă decât s-a anticipat, iar recesiunea va lua forma unui U obtuz: ”Dacă la începutul pandemiei, managerii români vedeau o criză în V, cu revenirea în 2 viteze, acum sunt de părere că prelungirea pandemiei va crește durata revenirii, iar forma crizei începe să fie tot mai vizibil spre un U. Managerii estimează că economia românească și cea europeană își vor reveni mai greu, în 2 ani, față de 1 an și 7 luni, așa cum credeau în trimestrul al doilea din 2020”, a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.
  • Măsurile luate de manageri sunt mai dure. E în creștere numărul celor care au recurs la tăieri de salariu (18%) și chiar concedieri (21%).
  • Managerii din Construcţii şi Servicii sunt cei mai optimişti în privinţa duratei de revenire a economiilor naţională şi europeană, și estimează o durată de 18 luni pentru construcții, respectiv 20 de luni în domeniul serviciilor.
  • În trimestrul trei din 2020, segmentul HORECA rămâne în continuare cel mai afectat, urmat de comerț și servicii. În agricultură şi industrie cifrele arată o uşoară îmbunătăţire. 
  • Deși consideră că economia europeană și cea națională își vor reveni în 2 ani, când vine vorba de sectorul de activitate propriu, perspectivele managerilor sunt mai optimiste în T3 decât în T2 2020, aceștia văd o revenire într-un 1 an și jumătate. În același timp, ei estimează o scădere mai mică a cifrei de afaceri, cu 15% față de 17% estimate la începutul pandemiei.
  • Managerii români mizează pe investiții și pe creșterea productivității mai degrabă decât pe reducerea costurilor. Mai mult de jumătate dintre ei au în vedere regândirea strategiei companiei, accelerarea digitalizării şi intensificarea inovării. Cu toate acestea, primele măsuri luate sunt de renunțare/reducere a cheltuielilor de marketing (58%), amânarea investițiilor în IT (48%) și amânarea activităților de cercetare-dezvoltare (47%).
  • 79% dintre manageri consideră că în următoarele trei luni, leul va scădea în raport cu moneda europeană.

Sursa: Impetum Group

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday