Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California au analizat activitatea cerebrală a aproape 30 de persoane care au ascultat melodia “Another Brick in the Wall, Part 1” a trupei Pink Floyd, prima din trilogia de cântece de pe celebrul album ”The Wall”, lansat în 1979. Ulterior, au folosit inteligența artificială pentru a decoda datele culese și a le transforma în conținut audio. 

Clipul audio obținut, de 15 secunde, sună ca o versiune nemasterizată a melodiei. Deși varianta se aude ca și când ar fi fost cântată sub apă, nu se poate nega faptul că versurile și ritmurile provin din piesa respectivă, scrie The Washington Post.

A fost pentru prima dată când o melodie a fost recreată pe baza semnalelor neuronale. În viitor, oamenii de știință speră să se folosească tehnologii similare pentru a ajuta pacienții cu probleme de vorbire să comunice. În același timp, demersul contribuie la înțelegerea modului în care creierul procesează sunetele și muzica. 

Robert Knight, unul dintre autorii studiului, a declarat că: Muzica evidențiază elementele mai emoționale și melodice ale vorbirii. Așa că înțelegerea modului în care este procesată de creier și a modului în care o putem decodifica este, într-adevăr, un prim pas

Activitatea aparent banală de a asculta muzică este, de fapt, un proces complex, explică publicația americană. Sunetele sunt transformate într-un semnal electric care este trimis la creier, unde sunt interpretate și decodate de neuroni.

Pregătirile pentru studiul universității din California au început în 2009, într-un spital din orașul Albany din New York. Acolo, unui număr de 29 de pacienți sufereau de epilepsie le-a fost implantată o plasă de electrozi în creier, pentru a detecta locația convulsiilor rezistente la medicamente. Totodată, lor le-a fost urmărită activitatea cerebrală în timpul ascultării melodiei ”Another Brick in the Wall, Part 1”.

Plasa de electrozi le-a oferit cercetătorilor o perspectivă asupra procesului de decodare a melodiilor, a spus Robert Knight: Firele din plasa de electroliti erau <<apăsate>> de notele muzicale și ritmurile melodiei”. După colectarea datelor, acestea au fost transformate în muzică, folosind un model puternic de învățare automată (machine learning). AI a ținut cont de modul în care creierul a răspuns la o combinație de frecvențe sonore și a creat mai multe modele, pe care le-a transpus într-o reprezentare vizuală a frecvențelor unui sunet și a modului în care acestea se schimbă în timp. În final, inteligența artificială a generat un fișier audio care s-a dovedit a fi similar cu cântecul original al trupei Pink Floyd.

Sursă: The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday