Temperatura apelor oceanelor a depășit “punctul fără întoarcere” în urmă cu opt ani, conform cercetătorilor, care au analizat căldura resimțită la suprafața apei în ultimii 150 de ani. Dacă în urmă cu un secol valorile anormale aveau o pondere de doar 2% în totalul măsurătorilor, din 2014 au depășit 50%. 

Acest fenomen este pus pe seama schimbărilor climatice, mai exact a încălzirii globale, deoarece 90% din căldura degajată de gazele cu efect de seră este “absorbită” de oceane. Cercetarea arată că, în anumite puncte fierbinți ale oceanului planetar, valori extreme de căldură sunt înregistrate în proporție de 90%. Fenomenul de încălzire afectează grav fauna sălbatică din respectivele regiuni.

Am arătat că schimbările climatice nu sunt ceva incert, care s-ar putea întâmpla în viitorul îndepărtat, ci sunt un fapt istoric, care a avut loc deja. Până în 2019, în 57% din locurile măsurate am observat valori extreme”, a spus Kyle Van Houtan, coautorul studiului. Potrivit acestuia, diferite porțiuni ale oceanului planetar au depășit “pragul fără întoarcere” în ritmuri diferite. De exemplu, Atlanticul de Sud a depășit valorile critice încă din 1998.

Sursă: The Guardian.

Sursă foto: razzdazzstock / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday