Un studiu realizat cu ajutorul a 17 astronauți care au zburat la bordul Stației Spațiale Internaționale oferă o înțelegere mai complexă a efectelor călătoriilor în spațiu asupra corpului uman și a măsurilor care pot atenua consecințele acestora, informații importante pentru pregătirea viitoarelor misiuni spațiale.

Cercetările dezvăluie noi date cu privire la pierderea masei osoase în cazul astronauților, cauzată de microgravitație, și măsura în care densitatea minerală osoasă este refăcută odată cu întoarcerea pe Pământ. La studiu au luat parte paisprezece bărbați și trei femei astronaut, cu vârsta medie de 47 de ani, ale căror misiuni au variat între patru și șapte luni în spațiu.

La un an de la întoarcerea pe Pământ, astronauții au prezentat în medie o densitate minerală osoasă redusă cu 2,1% la nivelul tibiei și cu o rezistență osoasă cu 1,3% mai redusă. Nouă dintre aceștia nu și-au mai recuperat densitatea minerală osoasă după zborul în spațiu, suferind o pierdere permanentă.

Astronauții au experimentat pierderi osoase semnificative în timpul zborurilor spațiale de șase luni, pierderi pe care ne-am aștepta să le observăm la adulți cu peste 20 de ani mai în vârstă, și au recuperat doar aproximativ jumătate din această pierdere după un an înapoi pe Terra”, a precizat Leigh Gabel, autorul principal al cercetării și profesor la Universitatea din Calgary, în Canada.

Pierderea osoasă are loc deoarece oasele care de obicei ar suporta greutatea corpului pe Pământ nu mai simt greutatea în spațiu, iar structurile osoase se pot desprinde unele de altele. Din acest motiv, agențiile spațiale vor trebui să îmbunătățească regimurile de exerciții fizice și nutriția astronauților, pentru a ajuta la prevenirea pierderii masei osoase, a spus Gabel.

Profesorul a precizat că au fost observate mai multe schimbări în corpul uman, pe timpul călătoriilor spațiale.Fără gravitația care să facă sângele să circule către picioare, astronauții experimentează o acumulare de sânge în partea superioară a corpului, care poate afecta sistemul cardiovascular și vederea.

Radiațiile reprezintă, de asemenea, o mare problemă de sănătate pentru astronauți, deoarece cu cât se deplasează mai departe de Pământ, cu atât este mai mare expunerea la radiațiile solare, iar riscul de cancer crește”, a mai avertizat Gabel.

Studiu integral Scientific Reports

Sursă foto: Andrey Armyagov / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday