Potrivit unui sondaj efectuat de Eurofound (Fundaţia Europeană pentru Îmbună­tăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă), în iulie, 10% dintre persoanele din Uniunea Europeană care lucrau înainte de pandemie au devenit inactivi. Opt procente dintre persoane au devenit inactive deoarece și-au pierdut locul de muncă, iar 2% dintre respondenţi sunt acum inactivi deoarece fie s-au pensionat, fie au încetat să mai lucreze din cauza unei boli sau a unui handicap sau au  devenit casnici și studenţi. 

Această proporţie este cea mai mare în Grecia şi Spania (ambele 18%) şi Ungaria şi România (ambele 14%). În schimb, doar 3% dintre respondenţii care lucrează în prezent sunt nou angajați de când a început pandemia. 

La nivelul UE, 8% dintre persoane au devenit inactive deoarece și-au pierdut locul de muncă.  

Cei mai mulți dintre angajații care și-au pierdut locul de muncă de la începutul pandemiei sunt din Spania (16%), Cipru (15%) și Grecia (14%), în timp ce în șase țări, această proporție a fost de 5% sau mai puțin (Germania, Cehia, Slovacia, Malta, Olanda și Suedia). În România, 9% dintre angajați spun că au rămas șomeri în această perioadă, la acelaşi nivel cu Franţa, Portugalia, Irlanda, Lituania, Polonia şi Croaţia.

Femeile tinere (18-34 de ani) și persoanele care desfășoară activități independente au fost cei mai vulnerabili în privința locului de muncă. 11% dintre tinere au devenit șomere în această perioadă.

Sursa: Eurofound.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday