O mare parte din atenția lumii medicale este concentrată pe prevenirea, tratarea și înțelegerea Covidului, însă urmările bolii pe termen lung asupra persoanelor convalescente sunt mult mai puțin înțelese.

De exemplu, în timp ce persoanele în vârstă sunt cele mai susceptibile la forme acute severe a Covid, tot ele sunt cele mai vulnerabile la simptome pe termen lung, chiar și după dispariția virusului, observabile prin anomalii la nivelul plămânilor în radiografii.

Conform unei echipe de cercetători din Statele Unite, la nivelul plămânilor, aceste simptome pe termen lung sunt un efect secundar al acțiunii sistemului imunitar. În timpul bolii, organismul produce anticorpi, cu ajutorul a două tipuri de celule imunitare cu durată lungă de viață, numite celule T și B. O parte din aceste celule rămân în zonele cele mai afectate, în plămâni sau pe tractul respirator, posibil pentru a asigura protecție suplimentară în caz de reinfectare. Totuși, prezența acestora la nivelul plămânului în proporții foarte mari cauzează inflamație și fibroză. Cercetătorii nu au identificat viruși rămași la nivelul căilor respiratorii (infecția continuă fiind una din teoriile care încerca sa explice sechelele pe termen lung).

Motivul menținerii acestor niveluri ridicate de celule imunitare este necunoscut. Este posibil ca anumite componente ale virusului să rămână în plămâni și după vindecare, sau este posibil ca sistemul imunitar să răspundă la daunele provocate de el însuși. Aceste celule pot cauza sechele și în alte părți ale corpului, un subset al celulelor T identificate în plămânii convalescenților fiind responsabile și de leziuni la nivelul ficatului conform unor studii anterioare. 

Dintre pacienții din acest studiu, toți în vârstă, 70% au dezvoltat anomalii moderate spre severe la nivelul plămânilor, cu afectarea funcției respiratorii. 

Totuși cercetătorii avertizează că este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege daca aceste mecanisme sunt responsabile și de efectele pe termen lung în rândul tinerilor. Găsirea unor metode de a reduce numărul acestor celule după boală ar putea atenua mult severitatea sechelelor și durata lor conform unor teste pe șoareci, și ar putea fi folosite și ca tratament pentru stadiul acut al Covid.

Sursa: Science

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday