Sri Lanka este ”în faliment”, a declarat marți prim-ministrul Ranil Wickremesinghe. Țara sud-asiatică de 22 de milioane de locuitori se confruntă cu cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii, cu milioane de oameni care abia reușesc să-și cumpere alimente, medicamente și combustibil. Rezervele valutare ale țării au scăzut la un minim absolut, deoarece dolarii au fost epuizați pentru a plăti importurile esențiale, precum alimente, medicamente și combustibil.

Premierul le-a spus parlamentarilor că negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru a relansa economia ”prăbușită” a țării sunt ”dificile”, deoarece națiunea a intrat în discuții ca o țară în faliment, nu ca una în curs de dezvoltare.

Acum participăm la negocieri ca o țară în faliment. Prin urmare, trebuie să ne confruntăm cu o situație mai dificilă și mai complicată decât negocierile anterioare“, a declarat Wickremesinghe parlamentului. ”Din cauza stării de faliment în care se află țara noastră, trebuie să prezentăm separat un plan privind sustenabilitatea datoriei noastre față de (FMI). Numai atunci când sunt mulțumiți de acest plan putem ajunge la un acord. Nu este un proces simplu”, a adăugat acesta.

Din cauza crizei grave, școlile au fost suspendate și combustibilul a fost limitat la serviciile esențiale. În mai multe orașe mari, inclusiv în capitala comercială, Colombo, oamenii stau la cozi ore întregi pentru a cumpăra combustibil, uneori intrând în conflict cu poliția și armata în timp ce așteaptă.

Sursă: CNN

Sursă foto: Martina PellecchiaDreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday