În urma atacului cibernetic de tip ransomware care a vizat Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting din Capitală, Serviciul Român de Informații a notificat ministrul Sănătății și ministrul Transporturilor și Infrastructurii cu privire la modul de derulare a atacului. În urma anchetei, SRI a punctat vulnerabilitățile de care au profitat hackerii și a transmis o serie de măsuri care ar trebui implementate în regim de urgență, pentru a preveni astfel de atacuri viitoare. 

Astfel de atacuri împotriva unor spitale din România reprezintă un semnal de alarmă cu privire la nivelul scăzut de securitate cibernetică existent și subliniază necesitatea stringentă de implementare a unor măsuri și politici de securitate specifice. Asigurarea securității cibernetice în domeniul sănătății prezintă un nivel crescut de relevanță, inclusiv în contextul rolului esențial în gestionarea unor situații de criză, precum cea generată de pandemia de COVID-19”, se arată în comunicatul SRI. 

SRI spune că, deși astfel de atacuri sunt de complexitate medie spre redusă, pot cauza disfuncții majore ale instituțiilor din domeniul sanitar. Așadar, în vederea reducerii riscului unor astfel de evenimente, este necesară adoptarea unei decizii prin care instituțiile din domeniul sănătății să fie obligate să adopte măsuri minimale de securitate cibernetică. 

Săptămâna trecută, SRI a informat că hackerii au criptat datele Spitalului Witting din București, și au cerut o recompensă pentru a le decripta. În urma atacului, spitalul nu a plătit nicio sumă de bani și și-a continuat activitatea folosind registre fizice. 

Sursa: SRI

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday