Ministrul a precizat că în mesajele se regăseau sintagme de genul ”gata de luptă”, ”purificare a Roșiilor” sau ”anihilarea a 26 de milioane de bastarzi”, adică numărul de spanioli și separatiști considerați a avea înclinații de stânga. Grupul avea 40 de membri, toți ofițeri ai forțelor aeriene aflați în rezervă. Ministrul Margarita Robles a insistat că cele 40 de persoane sunt o minoritate și că nu reprezintă armata spaniolă.

Mai mulți dintre ei i-au înaintat o scrisoare Regelui Felipe al VI-lea, în care l-au asigurat că îi sunt loiali și l-au avertizat că ”un guvern comunist conduce țara către dezintegrare”. 

Ofițerii au atacat și comunitatea gay, feministele și separatiștii catalani.

Un colonel, în retragere și el, a declarat pentru o televiziune spaniolă că militarii pensionari încercau să-l determine pe Regele Felipe să dea jos guvernul. A mai declarat că, inițial,  au vrut o audiență în fața monarhului, dar s-au mulțumit să îi înainteze scrisoarea.

Unul dintre mesajele vocale transmise pare să-i aparțină lui Santiago Abascal, liderul partidului de extremă-dreapta Vox. În înregistrare, acesta spune: ”Vă salut, sunt Santiago Abascal! Am auzit că acest grup merită să fie salutat. Vă îmbrățișez pe toți! Să trăiască Spania!” O purtătoare de cuvânt a partidului a precizat că mesajul nu a fost adresat special pentru ofițerii pensionați.

În Spania, grupul de WhatsApp și modul în care armata și-a exprimat atașamentul față de rege au amintit de perioada dictaturii lui Franco, dintre 1936 și 1975.

Sursa: The Times.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday