Începute de săptămâna trecută, demonstrațiile pașnice s-au transformat în violențe, după ce un ofițer de poliție din Minneapolis a fost înregistrat cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd timp de aproape nouă minute, chiar și după ce Floyd părea să își piardă cunoștința. Între timp, ofițerul a fost acuzat de crimă. Sondajul efectuat luni și marți a constatat că 64% dintre adulții americani erau „de acord cu persoanele care protestează”, în timp ce 27% au declarat că nu sunt de acord cu acestea, iar 9% și-au exprimat nesiguranța, scrie Reuters.
Sondajul a mai subliniat riscurile politice pentru Trump, care a adoptat o poziție vehementă împotriva protestelor și a amenințat că va trimite armata pentru a potoli violențele. Președintele republican se confruntă cu democratul Joe Biden la alegerile din noiembrie.
Peste 55% dintre americani au dezaprobat modul în care Trump a abordat problema protestelor, iar 40% dintre ei au dezaprobat „puternic” acest subiect. Doar o treime au declarat că sunt de acord, a arătat sondajul.
Un sondaj separat Reuters / Ipsos a constatat că avansul lui Biden în fața lui Trump s-a extins la 10 puncte procentuale – cea mai mare marjă de când fostul vicepreședinte a devenit contracandidatul său, la începutul lunii aprilie.
De două ori mai mulți alegători independenți au spus că nu susțin răspunsul lui Trump la conflictul creat. În rândul republicanilor, doar 67% au declarat că au aprobat modul în care el a reacționat, semnificativ mai puțini decât 82% cărora le-a plăcut modul său de a conduce, în general.
Protestele au adâncit sentimentul de criză pentru o țară care se luptă cu pandemia, dar și cu criza economică. În timp ce multe manifestații de zi au fost pașnice, unele s-au transformat noaptea în conflicte violente între poliție și protestatari.
47% dintre alegătorii consultați au spus că intenționează să-l susțină pe Biden în alegerile din 3 noiembrie, comparativ cu 37% în favoarea lui Trump.
Opinia publică ar putea fi deosebit de volatilă, deoarece protestele continuă să cutreiere marile orașe în fiecare seară. Câțiva ofițeri de poliție au fost împușcați luni seară, iar Trump a luat în derâdere guvernatorii care nu au solicitat asistență militară.
Luni, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a elimina protestatarii pașnici din apropierea Casei Albe, pentru ca Trump să poată face o fotografie în fața unei biserici.
Americanii sunt divizați și în ceea ce privește reacția poliției. Potrivit sondajului, 43% au considerat că poliția face o treabă bună, iar 47% nu au fost de acord cu forța folosită.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.