Sondaj FT și Nikkei. Cititorii celor două publicații cred că în 2025 Kamala Harris va fi devenit președintele SUA, Putin va conduce în continuare Rusia, încălzirea globală nu va fi fost oprită, englezii nu se vor mai întoarce în UE, iar China va fi devenit cea mai mare economie a lumii.

Cele două publicații (în realitate trei, cu tot cu ediția Nikkei Asia) au adresat unui număr de cinci mii de abonați, considerați printre cei mai bine informați din lume, un număr de 15 întrebări referitoare la cum va arăta lumea în anul 2025.

Răspunsurile acestora arată că cei mai mulți NU cred că actuala tendință politică spre naționalism autoritarist (la nivel mondial) se va inversa, lumea nu va face progrese semnificative în combaterea schimbărilor climatice, iar oamenii nu vor ajunge până atunci pe Marte. 

Solicitați să evalueze evoluțiile politice și economice, cei mai mulți cititorii au spus că în 2025 Kamala Harris va fi președintele Statele Unite, posibil după o întrecere cu republicana Nikki Haley, fostul ambasador al SUA la ONU. 

Ei cred că peste patru ani, în Rusia, Vladimir Putin va fi în continuare la putere, englezii nu se vor mai întoarce în UE, China va deveni cea mai mare economie din lume, dar India o va depăși ca populație. 

Au fost câteva întrebări la care răspunsurile au fost divergente. De exemplu, cititorii FT nu cred că numărul pasagerilor companiilor aerieni va ajunge la nivelul anterior pandemiei nici peste cinci ani, în timp ce cititorii Nikkei Asia cred că dimpotrivă. Călătoriile aeriene internaționale au scăzut cu 71% în octombrie, comparativ cu anul precedent, iar rezultatul sugerează că, cel puțin în lumea occidentală, teama de infectare, restricțiile privind călătoriile în străinătate și înlocuirea întâlnirilor de afaceri cu video-conferințe vor rămâne o problemă pentru transporturile aeriene pentru mult timp de aici înainte.

Un alt domeniu în care opiniile au fost divergente a fost ce al dobânzilor negative, Japonia fiind familiarizată cu acest tip de realitate economică (indică de regulă o stagnare). Cititorii publicației britanice nu cred că dobânzile vor rămâne pe minus atât de mult timp, în timp ce asiaticii se așteaptă la o astfel de evoluție. 

Publicația britanică Financial Times este una dintre cele mai prestigioase din lume, la fel și cotidianul de afaceri Nikkei, din Japonia, cu o ediție în limba engleză a știrilor din Asia.

Sursa: Financial Times.

Folosim cookies