Planurile inițiale erau de a construi noul model Grenadier, urmașul lui Land Rover Defender, în Țara Galilor. Acestea au eșuat însă (și, odată cu ele și crearea a 500 de noi locuri de muncă) după ce firma lui Ratcliffe a primit o ofertă complexă de la Daimler. Nemții căutau un cumpărător pentru fabrica lor din Hambach, o localitate aflată la granița dintre Franța și Germania, dar ar fi vrut să păstreze și un furnizor de piese pentru mașinile Mercedes Benz. 

“Hambach ne-a prezentat o ofertă unică pe care pur și simplu nu am putut să o refuzăm – de a cumpăra o fabrică modernă de automobile, alături de o echipă de calibru mondial. Compania noastră a anunțat că dorește să construiască cel mai bun automobil utilitar 4×4, și asta vom face în Hambach.” a declarat Jim Ratcliffe. 

Uzina auto se află între Saarbrucken și Strasbourg și, ca parte a înțelegerii va asambla și mașinile electrice Smart EQ ale Daimler. 

Reacția politicienilor britanici a fost una dură, în condițiile în care Jim Ratcliffe, un miliardar altfel destul de discret, a fost un susținător al părăsirii Uniunii de către Marea Brianie. “Brexit este clar un factor ce a influențat această decizie a lui și asta este foarte greu de digerat. Proprietarul companiei Ineos Automotive, Jim Ratcliffe a fost un susținător al Brexit-ului, proclamând beneficiile părăsirii Uniunii Europene. Faptul că acum a decis să mute producția ne arată că afirmațiile sale sunt la fel de goale ca și promisiunile.” a declarat Chris Elmore, membru al Partidului Laburist din Marea Britanie. 

Ineos spune va plăti 1300 de angajați, francezi și germani, pentru a construi noua mașină până în 2022. Proiectul pentru noul Grenadier a fost anunțat de Sir Jim Ratcliffe în 2017, după oprirea producției faimosului Land Rover Defender, după aproape 70 de ani. Industria britanică a pierdut mai mult de 20 de mii de locuri de muncă în 2 ani, înainte de pandemie, inclusiv închiderea uzinei auto Honda din Swindon și a fabricii de motoare Ford din Bridgend. În acest an, producția uzinelor auto britanice a înregistrat cea mai mică valoare din 1990. 

Sursa: The Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday