Există multe ipoteze și puține certitudini legate de “tulpina englezească” (denumirea sa științifică este B.1.1.7) a coronavirusului, iar singurul lucru dovedit este că aceasta a devenit rapid predominantă în sudul și estul Angliei, mai ales în Londra.

Poate fi detectată “tulpina englezească”, distinct de alte variante de coronavirus printr-un test RT-PCR?

Nu, toate testele PCR indică prezența sau nu a unei tulpini de coronavirus, pentru detectarea unei mutații fiind necesare studii avansate de laborator.

Este mai periculoasă (mortală) noua tulpină?

Nu există o dovadă concretă în acest sens.

Este mai virală noua tulpină?

Cercetătorii înclină să creadă că da, dar singura dovadă în acest sens este statistica londoneză, prezentată în graficul de mai jos. BBC observă însă și faptul că Londra a fost până de curând în nivelul doi de restricții, mai relaxat, ceea ce ar putea explica răspândirea rapidă a noii tulpini, fără ca aceasta să fie neapărat mai virală. Mutații ale virusurilor au loc tot timpul, la fel și înlocuirea prevalenței unei tulpini cu o alta.

Va face noua tulpină inutile vaccinurile?

Cercetătorii nu au motive să creadă că această tulpină este rezistentă la serurile deja dezvoltate de Pfizer și Moderna, iar ministrul german al Sănătății a făcut și o declarație publică în acest sens. Totuși, există șanse din ce în ce mai mari ca o mutație a virusului să anuleze eficiența vaccinurilor la un moment dat, fiind necesare apoi noi vaccinuri, așa cum se întâmplă în cazul gripei sezoniere.

Au mai avut loc mutații ale virusului Sars-CoV-2 până acum?

Da, varianta detectată în Europa în februarie, este diferită de cea detectată în Wuhan (China) toamna trecută. O altă variantă a virusului, pornită cel mai probabil din Spania, s-a răspândit în timpul verii pe continent. Nu este clară o eventuală legătură între noua tulpină “englezească” (B.1.1.7) și cea “spaniolă” (A222V), dar în octombrie un articol din Financial Times vorbea despre o corelație pe care cercetătorii o făceau între vacanțele de vară din Spania și declanșarea valului al doilea al pandemiei. 

Surse alternative: Science Magazin, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday