Anunțul privind demiterea lui Vlad Voiculescu vine la două zile după ce trei persoane cu Covid internate în TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș au decedat, iar vineri Spitalul Foișor a fost evacuat pentru a face loc bolnavilor Covid. De fiecare dată, prim-ministrul Florin Cîțu a spus fie că așteaptă “un gest de onoare”, fie faptul că “reprezentanții statului fug de comunicare”. 

Dar conflictele dintre premier și ministrul Sănătății s-au ținut lanț, încă din luna februarie, cel mai grav dintre ele fiind legat de desecretizarea centrelor militare de vaccinare și de modul în care angajații din armată și servicii secrete au beneficiat de acestea.

Sinteza conflictelor între Voiculescu și Cîțu:

  • Primele controverse au fost cauzate de declarațiile lui Vlad Voiculescu, care a contestat modul în care este calculată incidența epidemică. Ordinul (semnat de Andree Moldovan) schimba, dar după câteva luni, exact modul în care se calculează această incidență.
  • La începutul anului, Vlad Voiculescu a vrut să își asume comunicarea din campania de vaccinare și coordonarea acesteia de către Ministerul Sănătății, cu tot cu buget, prin mutare de la Secretariatul General al Guvernului. Nu a reușit acest lucru.
  • În februarie, ministrul Sănătății a anunțat că strategia de vaccinare va fi modificată astfel încât să poată fi vaccinate doar persoanele cu boli cronice și cele în vârstă. Premierul ar fi fost de acord doar cu o prioritizare, nu cu o schimbare sistemică, iar anunțul ministrului Sănătății a părut că l-a luat prin surprindere. Ministrul Sănătății a atacat vaccinările făcute în afara platformei de programare, dar ulterior Valeriu Gheorghiță și Florin Cîțu au făcut precizări prin care l-au contrazis pe Voiculescu.
  • Un alt moment tensionat a fost publicarea de către Ministerul Sănătății a centrelor militare de vaccinare. Premierul a trimis la minister Corpul de Control, susținând că erau necesare mai multe avize pentru desecretizarea acestora. Ulterior a declarat că este necesară transparența, iar controlul anunțat era unul ipotetic. 
  • Cel mai recent, cazul evacuărilor de la Spitalul Foișor. Duminică, pe 11 aprilie, în cadrul unei declarații de presă premierul spunea că este supărat după ce a văzut la televizor evacuarea. Atunci a vorbit despre o demisie de onoare, însă fără să fie foarte clar dacă se referă la cea a ministrului Sănătății sau a altcuiva. O zi mai târziu, vicepremierul Dan Barna declara: Coaliția de guvernare merge mai departe. Vlad Voiculescu continuă la Ministerul Sănătății. Nu s-a discutat în coaliție ideea de a fi demis sau să se retragă”. Totuși, mai mulți lideri ai PNL au solicitat public demiterea de urgență a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, pe care îl consideră direct răspunzător de trauma trăită de pacienții evacuați de la Spitalul Foișor (aflat în subordinea Primăriei Capitalei).

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday