Sindicatele din Sănătate: Scena politică este marcată de lupta împotriva instituţiilor responsabile de sancţionarea corupţiei. Este de aşteptat ca eficienţa luptei împotriva ”șpăgilor din sănătate” să fie mult diminuată.

Federația Solidaritatea Sanitară  transmite într-un comunicat de presă că nu a susținut și nu susține practica plăților informale din sistemul sanitar, încurajând respectarea normelor deontologice de către membrii săi de sindicat. Sindicaliștii susțin că se așteaptă ca lupta împotriva “șpăgilor din sănătate” să fie mult diminuată, în condițiile în care scena politică este marcată de lupta împotriva instituțiilor responsabile de sancționarea corupției. 

“Federația nu are competențe legale de control și sancțiune în privința plăților informale sau a condiționării actului medical. Suntem o organizație a cărei menire esențială este apărarea intereselor membrilor de sindicat, nu o instituție de control a salariaților.”, se arată în comunicat.

Se menționează, de asemenea, că discuțiile despre implicarea organizațiilor sindicale în controlul ce vizează rezolvarea problemei „șpăgilor din sănătate” dovedesc o neînțelegere a rostului de apărător al intereselor salariaților pe care-l au organizațiile sindicale.

Totodată, reprezentanții consideră că încercarea de-a aduce în discuție necesitatea implicării sindicatelor în problema „șpăgilor din sănătate” dovedește eșecul instituțiilor din sectorul sanitar abilitate legal în acest domeniu, începând cu diferitele comitete și comisii create la nivelul unităților ca parte a unor strategii de luptă și continuând cu diferitele autorități din subordinea MS.

În comunicat se arată și faptul că impactul negativ  cel mai mare atât asupra pacienților cât și asupra salariaților îl are corupția dezvoltată în jurul gestionării fondurilor publice din sănătate, ea determinând o continuă diluare a resurselor pentru tratarea pacienților.

 În condițiile în care scena politică este marcată de lupta împotriva instituțiilor responsabile de sancționarea corupției, scăparea marilor corupți din politică pârând să fie preocuparea fundamentală a celor aflați la putere, este de așteptat ca autoritatea și eficiența Guvernului în lupta împotriva „șpăgilor din sănătate” să fie mult diminuate, „marile șpăgi” (cele care afectează cel mai grav sistemul) fiind de fapt conectate la acest spațiu al politicii.”, precizează Federația. 

Federația „Solidaritatea Sanitară” consideră că Ministerul Sănătății, înainte de a descrie plățile informale ca fiind un fenomen național, este obligat să desfășoare un studiu temeinic pentru identificarea amplorii problemei (și a soluțiilor posibile)”, concluzionează sindicaliștii. 

Folosim cookies