Septembrie 2020 bate recordul înregistrat chiar anul trecut. Astfel, luna septembrie din acest an a fost cu doar cu 0,05 grade Celsius mai călduroasă decât aceeași lună din anul trecut, conform Copernicus, serviciul meteorologic al UE.

Specialiștii atrag atenția că încălzirea este rezultatul emisiilor generate de activitățile umane. Serviciul Copernicus anunță că gradul de încălzire din Siberia Arctică a fost mult mai mare față de medie, și că stratul de gheață a Arcticii este la a doua cea mai mică întindere de când se țin statisticile.

Oamenii de știință preconizează că 2020 va fi cel mai călduros an înregistrat vreodată în Europa, chiar dacă temperaturile ar scădea în ultimele trei luni rămase.

Cea mai mare temperatură atinsă până acum a fost de 54,4 grade Celsius, în Valea Morții, cea mai joasă, mai aridă și mai fierbinte depresiune intramontană din California. Tot temperaturile sunt responsabile și pentru incendiile devastatoare de vegetație din același stat, dar a avut și o influență pentru ploile care au provocat inundații în sudul Franței. Oficialii de la Paris spun că o astfel de ploaie ar trebui să se producă o dată la o sută de ani, însă Franța a fost lovită de două asemenea ploi numai săptămâna trecută.

„Deși fenomenele meteorologice sunt extraordinare, nu trebuie să ne gândim că temperaturile vor crește de la an la an. Clima și vremea sunt foarte schimbătoare. Totuși, ne așteptăm și în continuare la astfel de evenimente”, a declarat Samantha Burgess, de la Serviciul Copernicus.

Pentru Regatul Unit, primăvara lui 2020 a fost cea mai însorită din istoria măsurătorilor, iar în august s-au înregistrat un număr record de zile în care au fost peste 34 de grade Celsius.

Surse: BBC, Copericus

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday