Superimunitatea judecătorilor Curții Constituționale a fost votată de Senat. Astfel, aceștia nu vor putea fi reținuți sau trimiși în judecată fără acordul a două treimi dintre ei, dar vor putea fi urmăriți penal.

Senatul a votat luni proiectul de lege, modificat chiar în urma unei decizii a Curții Constituționale, care declarase proiectul parțial neconstituțional. Potrivit acestuia, judecătorii nu vor putea fi reținuți sau trimiși în judecată fără acordul a două treimi dintre ei. Vor putea fi urmăriți penal.  Cererea trebuie formulată de Procurorul General, și nu de Ministrul Justiției, așa cum prevedea inițial proiectul de lege.

   Au fost 70 voturi “pentru și 28 “împotrivă” pentru proiectul de lege inițiat de deputatul de la minorități Adnagi Slavoliub. Senatorii au păstrat forma legii votată de Camera Deputaților, după reexaminarea cerută de CCR.

  O altă modificare față de forma trimisă la promulgare este eliminarea articolului ce prevedea că “judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unul alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curții Constituționale, pentru un mandat complet de 9 ani”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday