Dacă Moscova, așa cum a anunțat, vrea să discute despre arhitectura de securitate din Europa și despre garanțiile de securitate începând cu luna ianuarie, atunci aceasta nu este o chestiune care privește doar America și Rusia, a spus Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru politica externă al blocului comunitar, pentru cotidianul german Die Welt. 

Remarcile diplomatului vin pe fondul temerilor cu privire la o potențială invazie rusă în Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că își va retrage amenințările doar dacă NATO se va angaja să nu se extindă spre est și în mod special să nu permită Ucrainei și Georgiei să adere la alianța militară.

Securitatea europeană este securitatea noastră. Aceasta nu este doar problema a două state, de exemplu America și Rusia, sau a NATO și a Rusiei – chiar dacă Moscova asta își imaginează”, a mai afirmat Borrell.

De asemenea, oficialul european a criticat solicitările fără precedent ale Rusiei. Este prima dată când rușii își prezintă planurile în scris, sub forma unui adevărat tratat. Doar învingătorii fac asta: să spună deschis că acestea sunt condițiile lor”, a menționat Borell, adăugând că cerințele sunt complet inacceptabile”. “Integritatea teritorială a unei țări și dreptul unui stat suveran de a decide asupra propriei cooperări cu alte țări sau alianțe – aceste principii nu sunt negociabile, a conchis șeful diplomației europene.

În schimb, Borrell a subliniat că negocierile ar trebui să se concentreze pe încălcarea Rusiei a Acordurilor de la Helsinki din 1975. Acordul semnat de SUA, Uniunea Sovietică, Canada și țările europene a vizat atenuarea tensiunile postbelice și definirea unei game largi de termeni precum integritatea teritorială, frontierele, etc.

La începutul lunii decembrie, UE a fost de acord să direcționeze 31 de milioane de euro către îmbunătățirea logisticii militare și a apărării cibernetice a Ucrainei. Blocul comunitar ia în considerare acum aprobarea unei alte misiuni de pregătire militară. Am evaluat deja pe teren de ce au nevoie ucrainenii, cum putem ajuta concret, cât costă o astfel de misiune și cine ar putea participa”, a adăugat diplomatul. “Voi înainta în curând o propunere țărilor UE.”

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday