Șeful Băncii Mondiale spune că scăderea economică din cauza pandemiei de coronavirus poate dura un deceniu și că este nevoie de încurajarea altor sectoare care să înlocuiască locurile de muncă pierdute în turism.

Pandemia coronavirusului este o „lovitură devastatoare” pentru economia mondială, potrivit președintelui Băncii Mondiale, David Malpass, într-un interviu acordat BBC.

“Deși piețele financiare și-au revenit, în țările sărace crește șomajul iar oamenii nu-și mai găsesc de lucru nici în sectorul informal (n.r – la negru).  Această situație va afecta următorul deceniu.”

Malpass mai spune că, deși Banca Mondială și partenerii săi acordă deja asistență celor mai afectate țări, este nevoie de mult mai mult. Pentru ca investițiile să se întoarcă în aceste țări, și creditorii privați (bănci comerciale) trebuie să acorde înlesniri la credite. Este nevoie de suport pentru noi firme în sectorul manufacturier, care să înlocuiască locurile de muncă pierdute în cele mai afectate sectoare, așa cum ar fi turismul.

”Pandemia a fost o lovitură devastatoare pentru economie. Combinația în sine între pandemie și restricții, a însemnat miliarde de oameni al căror trai a fost perturbat. Atât consecințele directe, adică pierderea veniturilor, dar și consecințele asupra sănătății, consecințele sociale, sunt cu adevărat dure.”, a spus Malpass.

Șeful Băncii Mondiale a declarat, recent, că peste 60 de milioane de oameni pot intra în sărăcie extremă, adică vor avea venituri zilnice mai mici de o liră sterlină pe zi (1,12 euro).

Articolul integral pe bbc.com.

Folosim cookies