Înainte de a susține conferința de presă, Jens Stoltenberg a discutat cu Jack Sullivan, consilierul lui Joe Biden pe probleme de securitate națională. Secretarul General al NATO spune că, de fapt, prin anexarea teritoriilor, Vladimir Putin “recunoaște indirect că războiul nu merge conform planului”.

Referitor la aderarea Ucrainei la NATO, oficialul a subliniat că toate democrațiile europene au dreptul de a adera la Alianța Nord-Atlantică iar ușa noastră este mereu deschisă. Susținem dreptul Ucrainei de a decide ce fel de aranjamente de securitate dorește”. 

Principalele declarații ale lui Jens Stoltenberg: 

  • Este cea mai mare încercare de anexare de teritorii de după Al Doilea Război Mondial. Vorbim despre 15% din teritoriul Ucrainei sau o suprafață cât Portugalia de mare. Rușii au violat total legile internaționale, iar referendumurile sunt ilegale și ilegitime. NATO și aliații nu vor recunoaște aceste schimbări teritoriale.
  • Donețk, Luhansk, Herson, Zaporijie sunt ale Ucrainei, la fel ca și Crimeea. Dar anexarea nu schimbă cursul războiului și nici determinarea noastră de a susține Ucraina.
  • Este un moment de cotitură. Putin a mobilizat sute de mii de soldați, iar acum a anexat ilegal teritorii ucrainene. Acestea reprezintă cele mai mari acțiuni de escaladare de când a început acest război. Acestea sunt semne de slăbiciune, că războiul nu merge conform planului. Putin este responsabil de începerea războiului și responsabil să-l oprească.
  • Toate democrațiile europene au dreptul de a adera la NATO. Ușa noastră este deschisă, am demonstrat asta. Am stabilit foarte clar că susținem dreptul Ucrainei de a-și alege din ce alianțe dorește să facă parte. Deciziile noastre se iau prin consens, prin unanimitate. Consensul nostru acum e să asigurăm tot suportul pentru Ucraina de a se apăra.
  • Ucraina are dreptul de a-și recupera teritoriile, de aceea îi susținem. Cum am spus, anexările ilegale nu schimbă asta. Dacă am accepta anexările, atunci am accepta șantajul nuclear, amenințarea armelor nucleare, am permite regimurilor autoritare să obțină exact ce vor. Vom monitoriza atent ce face Rusia, care trebuie să înțeleagă că un război nuclear nu are câștigători, nu trebuie purtat și are consecințe extrem de grave.
  • Dacă îl lăsăm pe Putin să câștige, va fi un mare risc și pentru noi. Putin ar putea înțelege că poate invada cu forța un vecin și să își stabilească influența. Nu numai în Ucraina, dar poate și în țările NATO din est. Pe termen lung, vor crește riscurile pentru noi toți. Prețul pe care-l plătim dacă nu susținem Ucraina va fi mult mai mare decât cel pe care-l plătim acum.

Secretarul General al NATO a susținut conferința de presă în ziua în care președintele Rusiei a semnat decretul de anexare a celor patru regiuni ucrainene la teritoriul Federației Ruse. Tot înainte de declarațiile lui Stoltenberg, Ucraina a anunțat că va depune o cerere de aderare accelerată la Alianța Nord-Atlantică. 

La ceremonia în cadrul căreia a semnat decretele de anexare, Vladimir Putin a susținut un amplu discurs în care a atacat țările occidentale, a acuzat ”anglo-americanii” că au sabotat gazoductele Nord Stream, a urat bun-venit cetățenilor regiunilor ucrainene în Rusia și a ținut să sublinieze că ”o să ne protejăm oamenii cu toate mijloacele pe care le avem”.

În schimb, de la Kiev, Volodimir Zelenski a declarat că ”întregul teritoriu al țării noastre va fi eliberat de inamic. Inamicul nu este doar pentru Ucraina, ci și pentru umanitate, lege și adevăr. Rusia știe deja acest lucru, simte puterea noastră”. 

Știrea este în curs de actualizare…

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday