Secretarul american de Stat afirmă că ”planul Chinei de a anexa Taiwanul merge mult mai repede” sub conducerea lui Xi Jinping, care va obține probabil cel de-al treilea mandat de președinte.

Antony Blinken, Secretarul american de Stat, a mai adăugat faptul că planul lui Xi de anexare a Taiwanului “are o cronologie mult mai rapidă”, în contextul în care liderul chinez a declarat recent că Taiwanul este esențial pentru procesul de ”reîntinerire” a Chinei. 

Într-o conversație cu un fost Secretar de Stat, Blinken a rezumat că pacea și stabilitatea dintre China și Taiwan s-au menținut în ultimii zeci de ani, însă acum Beijingul și-a schimbat abordarea și ”a decis că status quo-ul nu mai este acceptabil. A hotărât să urmărească reunificarea într-un timp mult mai rapid. Dacă mijloacele pașnice nu ar funcționa, atunci ar folosi mijloace coercitive și, eventual, dacă nici aceste mijloace nu ar funcționa, atunci poate mijloace de forță”.

În încheiere, Antony Blinken a avertizat că destabilizarea Strâmtorii Taiwan este ”o preocupare pentru toate țările lumii. Volumul de fluxuri comerciale care trec zilnic prin Strâmtoare sunt enorme. Dacă acest lucru ar fi perturbat de o criză, ar fi afectate țările din întreaga lume. Dacă producția taiwaneză de semiconductori ar fi întreruptă, am avea o criză economică în întreaga lume”.

Xi Jinping este secretarul general al Partidului Comunist și, prin urmare, conducătorul statului. Formațiunea politică și-a început duminică congresul în cadrul căruia își va alege liderul pentru următorii ani. Este de așteptat ca Xi Jinping să obțină al treilea mandat consecutiv. Din 2018, China a renunțat la limita de două mandate pentru președinte.

The Guardian amintește că în ultimii ani, Partidul Comunist Chinez și Armata Chinei au intensificat actele de intimidare la adresa insulei autoguvernate Taiwan. În luna august, după ce Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Congresul American, a vizitat teritoriul, China a demarat ample exerciții în jurul insulei, care s-au întins pe mai multe zile. 

Drew Thompson, fost oficial din Departamentul american de Stat, acum profesor la Școala de Politici Publice din Singapore, spune că îngrijorările lui Blinken sunt legitime, însă nu se așteaptă ca Beijingul să folosească forța pe termen scurt: ”Intenția lui Xi Jinping s-ar putea schimba într-o clipă, în condițiile în care durează ani de zile să dezvolți capacități [militare], iar Taiwanul și SUA construiesc pârghii de apărare împotriva Armatei Chineze”.

Experții care au analizat discursul lui Xi Jinping, din deschiderea Congresului Partidului, au păreri împărțite în privința importanței pe care cred ei că liderul chinez o acordă Taiwanului. Unii dintre analiști consideră acest rol unul deosebit, întrucât Taiwanul este repede menționat în discurs. Alții sunt de părere că Xi este mai frustrat de faptul că alte state se amestecă în problema pe care China o consideră de politică internă.

Sursa: The Guardian

Folosim cookies