Profitul net al principalelor companii din domeniul energetic a scăzut considerabil în primele nouă luni ale anului. Profitul Grupului Electrica a scăzut cu aproape 50% în primele nouă luni ale anului, la 161 de milioane de lei de la 315 milioane.

Și profitul Transelectrica a scăzut cu 25% în primele nouă luni, față de perioada similară din 2018, până la 74 de milioane de lei.

Declinul, influențat de pierderile mari din primul trimestru cauzate de numeroasele modificări legislative, dar și ca efect al creșterii prețului de achiziție și al cantității de energie electrică achiziționată, conform directorului Electrica, citat de Profit.ro.

“După un prim trimestru al acestui an marcat de modificările semnificative ale cadrului de reglementare, care au avut efecte nefavorabile asupra afacerii, am reușit să recuperăm și, la nouă luni, să înregistrăm un profit net consolidat de 161 milioane RON, ceea ce reprezintă 133% din valoarea bugetată pentru întreg anul 2019. Într-o perioadă plină de provocări, am continuat să ne asumăm rolul de companie responsabilă față de cei 3,7 milioane de utilizatori din portofoliu, precum și față de cei peste 7000 de acționari. În egală măsură, considerăm că autoritățile au responsabilitatea de a asigura predictibilitate, un cadru de reglementare care să stimuleze investițiile, precum și tratament echidistant și nediscriminatoriu pentru toți participanții din piața de energie”, susține directorul general al Electrica.

În segmentul de distribuţie, veniturile Electrica au crescut cu 3,9%, ca urmare a creşterii cantităţii distribuite totale cu 0,5% şi a tarifelor medii de distribuţie, precum şi a majorării semnificative a valorii investiţiilor în reţea. A fost înregistrată și o creştere a cheltuielilor cu achiziţia de energie electrică cu 34,2%, ca efect cumulat al creşterii preţului de achiziţie şi al cantităţii de energie electrică achiziţionată.

Costurile consolidate pentru achiziţia energiei electrice au crescut cu 31,8%, la 2,4 miliarde lei. Această evoluţie a fost resimţită prin majorarea cu 22,4% a costului energiei electrice achiziţionate pentru acoperirea pierderilor în reţea, influenţată de evoluţia ascendentă a preţurilor de achiziţie a energiei electrice, care au fost semnificativ mai mari faţă de preţul aprobat ex-ante de ANRE pentru operatorii de distribuţie din Grupul Electrica.

În ceea ce privește Transelectrica, compania a obținut în primele trei trimestre un profit de 74 milioane lei, față de profitul de 98 milioane lei înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

Diminuarea profitului a rezultat, în principal, din creșterea costurilor cu achiziția de energie electrică compensarea pierderilor tehnice din rețea cu 22%, dar și a cheltuielilor cu personalul cu 16%, ale activității cu profit permis, conform Profit.ro.

Veniturile din transport și alte activități pe piața de energie au înregistrat o creștere de 5% pe fondul creșterii tarifului de transport realizat (+4%) și a creșterii cu 10,7 milioane lei a veniturilor din interconexiune. “Contextul ianuarie-septembrie 2019 a fost unul dificil caracterizat de costuri mari cu operarea sistemului de transport, în special costurile cu procurarea energiei electrice pentru compensarea pierderilor tehnice din rețea (CPT) semnificativ mai mari cu 22%, în condițiile în care nivelul fizic al pierderilor tehnice a fost mai mic față de anul precedent (procent pierderi tehnice 2,29% 9L 2019 față de 2,55% 9L 2018)”, susține compania.

Cheltuielile cu plata taxelor (taxa ANRE, impozit pe monopol natural, alte impozite si taxe locale) s-au majorat de aproape 3 ori, de la 4,4 milioane la 12,6 milioane lei, ca urmare în principal a majorării procentului din cifra de afaceri perceput de ANRE, de la 0,1% la 2%, potrivit controversatei OUG 114.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday