Foto: Agenția Europeană Spațială.

După lansarea acestuia în noiembrie și după mai mult de șase luni în care a fost calibrată cea mai avansată misiune pentru măsurarea nivelului mării, datele satelitului Copernicus Sentinel-6 sunt acum disponibile cercetătorilor din domeniul climatic și meteorologic. 

Creșterea nivelului mării este un indicator important al schimbărilor climatice, astfel încât monitorizarea cu precizie a acestuia de-a lungul deceniilor este esențială pentru studiile climatice, pentru elaborarea politicilor și, în cele din urmă, pentru protejarea vieții celor din regiunile cu risc ridicat.

Experții din întreaga lume au colaborat intens în ultimele șase luni, în ciuda constrângerilor epidemice, pentru a asigura acuratețea datelor înregistrate de satelit. Ele sunt acum procesate la sediul Eumetsat din Darmstadt, Germania, de unde este controlat și satelitul și sunt puse la dispoziția utilizatorilor pentru prognoză oceanică și meteorologică”, a declarat Julia Figa Saldana, manager al programului de altimetrie oceanică la Eumetsat.

De asemenea, două fluxuri de date ale nivelului suprafeței mării la rezoluție mică sunt  disponibile și publicului. Primul va fi disponibil la câteva ore după ce altimetrul Poseidon-4 al satelitului Sentinel-6 le colectează, iar al doilea flux apare la câteva zile după adunarea datelor. Momentul în care datele devin disponibile determină promptitudinea pentru prognozarea vremii sau monitorizarea formării uraganelor.

Pregătirea rezistenței noastre și adaptarea la creșterea nivelului mării ca efect al schimbărilor climatice este o prioritate în deceniile viitoare, ca parte a Pactului verde european. Din scenariile publicate în 2015 pentru Cop21, putem observa că fenomenul de creștere a nivelului mării se intensifică mai repede decât se aștepta. Este o certitudine că asta va afecta țărmurile UE în deceniile următoare, fiind un lucru alarmant pentru unele țări europene”, a spus Directorul pentru Spațiu al Comisiei Europene, Matthias Petschke.

Misiunea are două faze, un al doilea satelit Copernicus Sentinel-6B, urmează a fi lansat în 2025. Sentinel-6 a fost dezvoltat într-o colaborare între Agenția Spațială Europeană (ESA), Organizația Europeană pentru exploatarea sateliților meteorologici (Eumetsat), NASA și NOAA (Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei) și contribuțiilor Agenției Spațiale Franceze.

Sursă alternativă: SciTechDaily

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday