Salariul mediu net în septembrie a crescut cu 13,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică.. Față de august, a crescut cu 0,7%.

Creşterea reală, calculată în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 7,7%.

Cele mai mari salarii s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (6465 lei), iar cele mai mici, în hoteluri și restaurante (1567 lei). 

„În luna septembrie 2018, în majoritatea activităţilor din sectorul economic2, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna august 2018, ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s‐au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.”, potrivit INS.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat astfel:

–  cu 21,1% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;

–   între 5,0% şi 10,0% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului,alte activităţi extractive, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, alte activităţi industriale n.c.a., activităţi de editare, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii;

–  între 2,5% şi 4,5% în fabricarea produselor textile, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, cercetare‐dezvoltare, tăbăcirea şi finisarea pieilor, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ, activităţi de spectacole, culturale şi recreative.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat după cum urmează:

– cu 5,0% în fabricarea altor mijloace de transport, respectiv cu 4,2% în telecomunicaţii;

–  între 2,0% şi 4,0% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), industria metalurgică, transporturi pe apă, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, extracţia minereurilor metalifere, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport.

– între 1,0% şi 2,0% în repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday