Salariul mediu net a crescut în iunie, nominal, cu 14,3%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.721 lei. Raportat la evoluţia preţurilor de consum, creșterea reală a fost de 8,4%, ritm scăzut faţă de cel înregistrat în luna precedentă, conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
În mai, câștigul salarial mediu net a fost de 2.704 lei, în creștere cu cu 14,4% comparativ cu perioada similară din 2017.
Raportat la luna trecută, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 17 lei (+0,6%).
În luna iunie 2018, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4527 lei, cu 0,7% mai mare decât în luna mai 2018.
Indicele câştigului salarial real a fost de 100,6% pentru luna iunie 2018, faţă de luna precedentă.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
– cu 19,9% în activităţi de editare, cu 18,7% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, respectiv cu 12,8% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;
– între 4,5% şi 9,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea produselor textile;
– între 3,0% şi 4,0% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), comerţ, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
– cu 15,2% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii);
– între 4,5% şi 9,0% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), colectarea şi epurarea apelor uzate;
– între 1,5% şi 3,0% în transporturi pe apă, fabricarea echipamentelor electrice, activităţi de servicii anexe extracţiei, cercetare-dezvoltare.
În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: administraţie publică (-0,1%), sănătate şi asistenţă socială (-0,1%), respectiv învăţământ (-1,7%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare).
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.