Imaginile prezentate de agențiile ruse arată zeci de soldați ucraineni, femei și bărbați, majoritatea tineri, care se predau și sunt preluați de Armata Rusă. Ulterior ei sunt transportați cu autobuzele, într-o direcție necunoscută, dar nu este clar dacă predarea este una condiționată sau nu.

Luni seara, comandantul Batalionului Azov a declarat într-o postare video că va executa ordinul Statului Major Ucrainean de a salva viețile soldaților.

Imediat după aceea, Ministerul Apărării a confirmat că le-a cerut să evacueze uzina Azovstal, adică să se predea, lăsând însă de înțeles că a fost (sau va fi) negociat un schimb de prizonieri.

Image

Într-o declarație filmată și difuzată luni seara, președintele Zelenski a spus că Ucraina “are nevoie de eroi în viață” și că orice om decent va înțelege decizia.

Totuși, acordul de capitulare al forțelor de la Azovstal a generat o oarecare indignare și confuzie pe rețelele de socializare pro-ruse, mai degrabă decât sărbătorirea capitulării depline a lui Mariupolului la care probabil se aștepta Kremlinul, observă ISW. Unele canale Telegram din Rusia au ridiculizat Ministerul rus al Apărării pentru că “a negociat cu teroriștii și naziștii ucraineni”, iar alți blogări și editorialiști au considerat că acțiunea mai degrabă îi martirizează pe aceștia în ochii ucrainenilor. 

ISW consideră că publicul rus este probabil nemulțumit de acordul de capitulare, deoarece se aștepta ca forțele ruse să distrugă apărătorii ucraineni la Azovstal, iar vocile mai radicale din societatea rusă cer întemnițarea sau executarea militarilor ucraineni predați, pe care îi consideră teroriști.

Pe de altă parte, logica pentru care Kremlinul ar fi putut fi de acord cu predarea condiționată a apărătorilor Azovstal ar putea fi accelerarea capacității Rusiei de a declara orașul Mariupol pe deplin sub controlul său și pentru a abate atenția de la catastrofa de acum câteva zile când un întreg grup de batalion a fost distrus de ucraineni, într-o încercare de traversare a râului Siverski Doneț.

Oricum, nu este foarte clară soarta apărătorilor Mariupolului, în special a celor din Batalionul Azov, pe care Putin însuși i-a folosit de nenumărate ori ca exemplu pentru a ilustra “nazismul ucrianean”. Unii membri ai Dumei de Stat a Rusiei au inițiat o petiție pentru a adopta legi care să interzică schimburile de prizonieri pentru persoane acuzate de “nazism”, însuși președintele acesteia declarând că apărătorii Mariupolului “trebuie acuzați de crime de război și nu pot fi schimbați cu prizonierii ruși”. ISW consideră că Putin poate ignora preocupările Dumei de Stat ruse sau le poate folosi pentru a sabota negocierile cu Ucraina.

Surse alternative: ISW, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday