Vladimir Putin a anunțat că livrările de gaze rusești vor continua în baza contractelor deja încheiate, la volumele și tarifele agreate, numai că statele vor trebui să plătească în ruble: Este clar că nu mai are niciun sens să primim euro, dolari sau alte valute pentru mărfurile noastre”.

Președintele a mai spus că guvernul și banca centrală au la dispoziție o săptămână să găsească o soluție pentru convertirea acestor plăți și că Gazprom va trebui să își modifice contractele pentru a conține această prevedere. În urma anunțului, rubla s-a apreciat cu 4% prin raportare la dolarul american.

Există astfel posibilitatea ca țările europene să fie nevoite să cumpere ruble în valoare de sute de milioane de dolari. Însă schimburile de monede sunt îngreunate de faptul că majoritatea băncilor rusești, inclusiv Banca Centrală, se află sub sancțiuni și au fost excluse din sistemul de comunicare inter-bănci SWIFT, fapt ce îngreunează foarte mult transferurile.

Conform Reuters, 58% din plățile făcute de statele europene către Gazprom, companie de stat, au fost făcute în euro. După declanșarea războiului în Ucraina și a primului val de sancțiuni adoptate de țările occidentale, Kremlinul a întocmit o listă a statelor neprietenoase, pe care se regăsesc toate țările membre UE (inclusiv România), țările asociate, dar și alte state din afara Europei, precum SUA, Canada sau Noua Zeelandă.

Dependența Uniunii Europene de gazele din Rusia este un subiect sensibil în contextul războiului din Ucraina. La nivelul blocului comunitar nu există consens pentru renunțarea la importurile rusești. Agenția Reuters a intrat în posesia unui document intern al UE care reglementează, începând cu iarna viitoare, achiziționare de gaze la nivel unitar, iar nu de către fiecare stat în parte.

Documentul, scrie agenția de presă, urmează să fie adoptat în cadrul summitului din această săptămână și este menit să întărească poziția țărilor contractante în raport cu furnizorii. Totodată, UE explorează alternative la importurile rusești, cum ar fi piețele din Qatar sau SUA.

Surse alternative: Reuters, Moscow Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday