Țările europene nu vor mai primi gaze, petrol și metale din Rusia, în cazul în care băncile din Rusia vor fi deconectate de la sistemul internațional de plăți SWIFT, a declarat marți pentru TASS Nikolay Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus).

SWIFT este un sistem de decontare, este un serviciu. Prin urmare, dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută, iar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi bunurile noastre – petrol, gaze, metale și alte componente importante din importurile lor. Au nevoie de ele? Nu sunt sigur“, a spus Zhuravlev.

Senatorul a menționat că, deși SWIFT este convenabil și rapid, nu este singura modalitate de transfer al banilor. El a adăugat, de asemenea, că decizia comună a Regatului Unit și a SUA nu este suficientă pentru a deconecta Rusia de la sistemul internațional de plăți bancare SWIFT și că acest demers necesită o decizie unică a tuturor țărilor care participă la acest sistem.

Deciziile Statelor Unite și ale Regatului Unit cu siguranță nu sunt suficiente. Nu cred că alte țări, în special cele în care ponderea comerțului cu Rusia este semnificativă, vor sprijini inițiativa”, a subliniat Zhuravlev.

Washingtonul și alte capitale occidentale au avertizat Moscova cu privire la repercusiuni economice puternice în cazul în care Rusia invadează Ucraina. Una dintre sancțiunile luate în calcul este scoaterea Rusiei din sistemul SWIFT, crucial pentru fluxurile monetare globale

În ultimii ani, Bruxelles-ul a propus de mai multe ori subiectul deconectării Rusiei de la SWIFT pe fondul agravării relațiilor dintre Moscova și Occident. Parlamentul European a cerut prima dată deconectarea Federației Ruse de la sistemul de plăți interbancare în 2014, într-o rezoluție adoptată după anexarea Crimeei de către Rusia.

SWIFT este o platformă de comunicații securizată folosită de bănci, agenții de brokeraj și alte instituții financiare pentru a trimite și a primi informații, cum ar fi instrucțiuni pentru transferul de bani în străinătate sau decontarea tranzacțiilor cu valori mobiliare.

Sursă: Tass.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday