Organizația a fost acuzată de încălcarea în mod repetat a legii, după ce nu s-ar fi conformat reglementărilor controversate privind ONG-urile din Rusia, conform cărora grupurile care sunt finanțate din străinătate trebuie să marcheze în mod explicit tot materialul lor ca fiind emis de “un agent străin”. 

Criticii spun însă că guvernul rus a vizat grupul din motive politice, stârnind nemulțumirea guvernului prin adunarea de informații despre milioanele de persoane ucise sub dictatura lui Stalin. De asemenea, mulți consideră că aceasta este o încercare de a pune capăt erei libertăților politice începută de Mihail Gorbaciov la sfârșitul anilor 1980.

Adresându-se Curții Supreme, procurorul Alexei Zhafyarov a spus că Memorial International denaturează istoria: Este evident că Memorial creează o imagine falsă a URSS ca stat terorist prin speculări pe tema represiunii politice a secolului al XX-lea. El a susținut că numărul mare de victime ale represiunii staliniste conținea și infractori naziști cu sânge de cetățeni sovietici pe mâini”.

De aceea noi, descendenții învingătorilor (celui de Al Doilea Război Mondial), suntem obligați să urmărim încercarea de a reabilita trădătorii patriei și colaboratorii naziști, a adăugat procurorul. Autoritățile mai susțin și că organizația nu numai că ascunde faptul de a îndeplini rolul agentului străin, dar încearcă și să influențeze politica guvernului și opinia publică.

Memorial este cel mai vechi susținător al drepturilor omului din Rusia. A fost fondat în 1987, cu patru ani înainte de căderea Uniunii Sovietice, președintele acesteia fiind disidentul sovietic și laureatul Nobel Andrei Saharov. 

Acum este format din două entități juridice — Memorial International, care se ocupă de crimele din epoca sovietică și Memorial Human Rights Centre, care se ocupă de prizonierii politici din Rusia actuală. Acesta din urmă analizează cazuri precum cel al lui Alexei Navalnîi, dar și ale altor oponenți ai președintelui Vladimir Putin. Analiștii se așteaptă ca și Memorial Human Rights Centre să fie interzis în curând.

Surse alternative: CNN, Deutsche Welle.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday