În 2020, statele membre ale UE au cheltuit aproximativ 311 miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare, o scădere de un miliard de euro comparativ cu 2019. Totuși, ca pondere în PIB, cercetarea a primit 2,3% din PIB-ul UE anul trecut, în contextul în care PIB-ul a scăzut în acest interval din cauza pandemiei. În 2010, procentul era la 2%.

Cel mai puțin din UE alocă România, doar 0,5%, urmată de Malta și Letonia. Și în 2019, România era tot pe ultimul loc la acest capitol. Ungaria alocă 1,6%. Belgia şi Suedia au alocat 3,5% din PIB pentru cercetare, urmate de Austria și Germania, fiecare tot peste 3%.

“Sectorul de business a continuat să fie sectorul principal în care sunt cheltuite fondurile pentru cercetare şi dezvoltare, 66%, urmat de sectorul învăţământului superior (22%), sectorul guvernamental (12%) şi sectorul privat non-profit (1%)”, transmite Eurostat.

Sursa date/grafic: Eurostat

Foto: Alexander Raths | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday