Concentrația medie anuală de particule fine (PM2,5) în zonele urbane ale UE a scăzut considerabil în ultimii ani, la 12,6 μg / m3 în 2019, dar continuă să fie peste nivelul recomandat de OMS (10 μg/m3 medie anuală). Eurostat notează că poluanții, cum sunt particulele fine suspendate în aer, reduc speranța de viață și, în timp, pot duce sau agrava multe boli cronice și acute, respiratorii și cardiovasculare.

Dintre statele membre ale UE, concentrația medie anuală de particule fine (PM2,5) este cea mai mare în zonele urbane din Bulgaria (19,6 μg/m3) și Polonia (19,3 μg/m3), urmate de România (16,4 μg/m3) și Croația (16,0 μg/m3). În schimb, concentrația este mai mică în zonele urbane din Estonia (4,8 μg/m3), Finlanda (5,1 μg/m3) și Suedia (5,8 μg/m3).

Particulele fine (PM10; cu un diametru mai mic de 10 micrometri) pot fi inhalate adânc în plămâni, unde pot provoca inflamații și pot agrava starea persoanelor care suferă de boli de inimă și plămâni. PM2,5 reprezintă cele mai periculoase particule fine, adică cele cu un diametru mai mic de 2,5 microni, care pot afecta mai grav sănătatea deoarece pătrund adânc în plămâni

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday